Спасиха пациентите на Онкодиспансера от пожар
Спасиха пациентите на Онкодиспансера от пожар / Дарик Враца, Галя Василева

Учебна евакуация се проведе днес в Онкологичния диспансер - Враца. Персонал и пациенти бяха евакуирани от сградата след получен сигнал за пожар на покрива. Това е първото по рода си обучение и евакуация в лечебно заведение на територията, уточниха от пожарната. Влязлата от началото на 2010 година промяна на наредбата за пожарна безопасност на лечебните заведения е наложила такова учение, каза за Дарик д-р Жулиета Цолова -началник на МДОЗС.

"В тази връзка бяха променени и вътрешноведомствените документи, актуализиран е състава на кризисния щаб за справяне с критичната ситуация, сподели тя. В начало на месец август беше извършена годишната проверка на електрическата инсталация на цялото лечебно заведение. Част от обучението за справяне в ситуация на пожар е и днешната симулация. Обучението е съгласувано с Община Враца, Районния център по здравеопазване и РУ - Враца и ПБС - Враца. Целта беше готовността на персонала за реакция при такава ситуация и същевременно да се гарантира на пациентите сигурност в това лечебно заведение. Всичко премина по план", добави д-р Цолова.

"Спасиха" пациентите на Онкодиспансера от "пожар"
netinfo

След подаването на сигнал за пожар от охраната на диспансера, болните бяха изведени навън. 105 човека се лекуват в момента в МДОЗС, изключени от обучението бяха само  пациентите в реанимацията.

"Спасиха" пациентите на Онкодиспансера от "пожар"
netinfo

"За първи път в област Враца се осъществява такова нещо. Това обучение става в един период, в който всички сме свидетели на трагедията в Румъния в АГ-отделението наскоро, каза д-р Анета Ставрова - директор на РЦЗ. Радвам се, че  не само диспансера е готов и го показа нагледно, но и че дават пример как едно лечебно заведение, съвместно с пожарната, могат да спасят пациентите си при евентуална такава ситуация".

"Спасиха" пациентите на Онкодиспансера от "пожар"
netinfo