Служители на четири областни дирекции са осъществили акция за залавяне на телефонни измамници, съобщиха от полицията.

На 1 юли в Районно управление-Бяла Слатина е образувано досъдебно производство по повод жалба от жителка на града, която разказала, че неизвестно лице я въвело в заблуждение и тя му предала 7000 лева.

Хванаха мъж, играл ролята на „муле“ при телефонна измама на възрастна жена

По думите на жената мъжът разговарял с нея и на стационарния, и на мобилния ѝ телефон, обяснявайки, че синът ѝ е блъснал жена на пешеходна пътека, задържан е в полицейското управление и трябват пари за неговото освобождаване. 

От осъществените бързи издирвателни действия е установен лекият автомобил, собственост на 27-годишен мъж от село Долни Цибър, който не е криминално проявен и не е осъждан. На 3 юли е спрян за проверка, като в колата, освен водача, е установен и криминално проявен мъж от Козлодуй.

При проверката в шофьора е намерена сума от 22 000 лв., която той доброволно е предал. По думите му парите са получени от две възрастни лица в района на Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“-Враца. 

За случая  е уведомено ръководството на ОД на МВР-Враца и след съгласуване с Главната дирекция „Национална полиция“ са извършени действия със съдействието на дирекциите в Плевен, Велико Търново и Русе, вследствие на които на главния път Бяла-Русе е задържано в момент на приемане на пратка, съдържаща парична сума, лице на 34 г. от Русе.

При последвали претърсвания на адреса му в Русе са намерени и иззети 1200 лв., 1200 евро, 200 щатски долара и различни златни накити. Първоначално трите лица, имащи отношение към случая, са задържани за срок до 24 часа.

Измамиха 90-годишен мъж с над 7000 лв. в Козлодуй

"Единият вече е пуснат, на другите двама днес ще им бъде повдигнато обвинение и вероятно ще останат в ареста за 72 часа", каза районният прокурор от Враца Стела Василева. По думите ѝ обвинението ще е за извършени три телефонни измами на територията на Бяла Слатина, Козлодуй и Враца.

Случай на телефонна измама е имало и на 3 юли в Козлодуй. Неизвестно лице е въвело в заблуждение 90-годишен мъж от крайдунавския град и той му предал сумата от 7100 лева.

Според отчета на дирекцията за цялата минала година е регистрирана само една телефонна измама, която е останала неразкрита, направени са и пет неуспешни опита за осъществяване на телефонни измами. 
Мая Ценова, БТА