/ Петя Димитрова
Окръжната прокуратура в Монтана  ще извърши проверка на 4-те дела, образувани срещу бракониери в районна прокуратура, които са на етап досъдебно производство.

Това постигнаха тричасовите протести на близо сто рибари редовни членове на дружествата от София, Плевен, Враца, Перник и Троян. Те се събраха в 10 часа пред съда в Монтана за да изразят недоволството си срещу безнаказаността на бракониерите и продължаващия незаконен промишлен риболов  в язовир „Огоста”.

От миналата година започнаха протестите на рибарите, които  участват доброволно в нощни акции срещу бракониерите, съвместно с представители на агенцията по рибарство и полицията.

Досега от водите на язовира са извадили около 6 километра мрежи. Няколко пъти са залавяни и  бракониери, в един от случаите с 300 килограма риба.

Въпреки че са санкционирани от органите на реда, не само продължават с незаконните си действия, но и заплашват със саморазправа отделни членове на Ловно-рибарския съюз.

Протестът
Петя Димитрова


С протестиращите разговаря председателят на Окръжния съд в Монтана съдя Милена Бранкова. Протестиращите получиха уверение, че ще имат информация за хода на делото за палежа на автомобила на Владимир Цветков – член на управителния съвет на ЛРС – Монтана.

В момента отказа на Районна прокуратура да бъде образувано  дело пред Районен съд се обжалва в Окръжен съд. Две улици в района на съда в Монтана останаха затворени до приключването на протеста в ранния следобяд.