Ясни виновните за инцидента във Видин
Ясни виновните за инцидента във Видин / netinfo

Готово е становището на специалната комисия разследваща срутилата се част от сграда на ул. “Княз Дондуков” във Видин. В заключението на комисията се посочва, че липсва предписание на проектанта, който упражнява авторски надзор и лицето изготвило "Плана по безопасност и здраве" за изпълнението на фундирането на новата сграда по калкана със съществуващата. В становището е записано:

"Налице е виновно поведение на следните лица: Проектантът по част “Конструкции” – не е дал предписание за изпълнението на фундаментите на новата сграда по калканите. Лицето упражнило “Технически контрол” на проекта по част “Конструкции”, заверило същия без забележки. Лицето упражнило Авторски надзор на строежа – не е вписало в заповедната книга на строежа указания за изпълнението на фундирането. Лицето изготвило проекта по част “План за безопасност и здраве” – не е дало точни указания в съответствие с конкретния строеж за изпълнението на изкопа и фундиранетон а калканите.

Лицето упражняващо «Строителен надзор на строежа» – допуснало увреждане на трети лица и имоти вследствие строителството и допуснало изпълнение на строежа при нарушаване правилата за изпълнение на СМР. Строителят-допуснал изпълнението на строежа при нарушаване правилата за изпълнение на СМР и мерките за опазване живота и здравето на хората на строителната площадка.

Напарвени са следните предписания: 1. Да се извърши обследване на съществуващата сграда, предмет на аварията 2. Да се почисти района на аварията от падналите строителни отпадъци и да се загради с плътна метална ограда с височина 2 м., която да огради площта на уличното платно в участъка до бордюра на отсрещния тротоар, с което да се ограничи достъпа на хора и МПС, с оглед предотвратяване на материални щети и човешки жертви.

3. Едновременно с обследването да се осигури специализирана фирма с опит и техника за разрушаване на сгради, която да предприеме действия по отношение на частта от сградата в участъка на разрушения калкан. 4. Всички последващи действия по отношение на съществуващата сграда и новият строеж да се предприемат след извършеното обследване и дадените с него заключения. "