Янаки Стоилов: Вторият търг за Химко ще е до седмица, настояваме държавата да придобие ативите
Янаки Стоилов: Вторият търг за Химко ще е до седмица, настояваме държавата да придобие ативите / Дарик Враца

Вторият търг за активите на „Химко“ ще бъде проведен следващата седмица, ако не се явят някакви юридически пречки,  обяви днес във Враца депутатът от БСП за врачанско Янаки Стоилов. По думите му на първия търг не са се явили инвеститори, тъй като цената е била висока. По закон вторият търг трябва да е с 20 % по-ниска цена. На нея държавата би могла да придобие „Химко“ чрез специално създаденото еднолично акционерно дружество в състава на БЕХ – Енергийна инвестиционна компания. Стоилов обяви, че БСП ще продължи да настоява това да се случи.

„Вярно е, че в момента има проблеми със средствата на които БЕХ разчита. Проблемите са свързани със задълженията на енергоразпределителните дружества. Но така или иначе става дума за финансови взаимоотношения между дружества с държавно участие – Булгаргаз, НЕК, НАП и всички тези средства биха останали в различни държавни структури“, обясни още Янаки Стоилов. Междувременно стана ясно, че интерес към дружеството има не само от руски инвеститори, а и от представители на Катар.

„Ние не твърдим, че „Химко“ ще бъде развиван само то държавата, но за да може това предприятие да бъде възстановено няма как да не се мине през държавата“, обясни още народният представител.

От левицата започват обиколки във всички общини, като врачанска област е сред първите, в които това ще бъде направено. „Амбицията ни е такива програми да бъдат изготвени за цялата страна. Ние показваме загрижеността си към този регион с участието на толкова много депутати и хора от ръководството на партията“, обясни зам.председателят на червените Янаки Стоилов.