Проверяват модернизациите на 5ти и 6ти блок на АЕЦ
Проверяват модернизациите на 5ти и 6ти блок на АЕЦ / netinfo
В АЕЦ “Козлодуй” днес започна 10-дневна експертна мисия на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) за последваща проверка на изпълнението на Програмата за модернизация на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок. Ръководител на мисията е Марко Гаспарини. Екипът на МААЕ включва седем ядрени експерти от Чехия, Франция, Германия и Италия.

Работата на мисията официално бе открита от Иван Генов – изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”. В срещата участваха Галина Тошева – зам-министър на икономиката и енергетиката и изпълнителен директор на Български енергиен холдинг, Сергей Цочев – председател на Агенцията за ядрено регулиране, представители на ръководството и експерти от атомната централа.

МААЕ е поканена от Агенцията за ядрено регулиране и от правителството на Република България по искане на АЕЦ “Козлодуй” с цел да оцени съответствието на изпълнението на Програмата за модернизация на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй” с дадените от Международната агенция препоръки за модернизация на блоковете с реактори ВВЕР – 1000.

Програмата за модернизация, която включва 212 отделни мерки, е проект, уникален по своя мащаб и начин на реализиране, при който е изпълнен цялостен обем подобрения за блокове от типа ВВЕР – 1000. Осъществяването й се реализира поетапно по време на годишните планови ремонти от 2002 до 2007 г., без допълнителни престои. Програмата за модернизация е оценена от МААЕ за пълнота и адекватност на определените мерки през 1995 и 2000 г.