съд темида
съд темида / Thinkstock/Getty Images
На 31 октомври, в Благоевград за осма поредна година се състоя церемония по връчване на наградите за магистрати и полицаи в памет на загиналия италиански прокурор Джовани Фалконе. Конкурсът се провежда от 2009 г. насам и е под мотото „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж".

В категория „магистрати“ грамота получи Емилиян Костов – прокурор при Районна прокуратура-Оряхово, за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституцията, детската порнография, корупцията, тероризма и изразена подкрепа на каузи в полза на обществото, за формите на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение. Грамотата беше връчена от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Награда на името на Джовани Фалконе е учредена през 2009 г. по инициатива на Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград със съдействието на Посолството на Република Италия. Тя се присъжда на съдии, прокурори и следователи, които прилагат с необходимите професионализъм и строгост законите, свързани с употребата и разпространението на наркотици.

Джовани Фалконе, на чието име е учредена наградата, е италиански магистрат, признат за един от бащите на борбата с мафията. Той е пример за професионализъм и всеотдайност в работата, както и за морално поведение, доказани през дългогодишната му кариера.