Прокуратурата в Берковица проверява приют за кучета
Прокуратурата в Берковица проверява приют за кучета / Петя Димитрова

Районен прокурор Весела Ранова от Берковица е разпоредила предварителна проверка  по повод  изграждането на приют за кучета в село Черкаски, община Вършец.

120 души са се подписали срещу строежа на съоръжението в регулацията на селото. Подадена е  жалба в Районна прокуратура Берковица за това, че е незаконно. До същата инстанция от своя страна жалба подал и кметът на Вършец Иван Лазаров. Той твърди, че в подписката има неверни данни. Прокурор Ранова  е разпоредила предварителната проверка, след като обединила двете жалби.

Историята за изграждането на приют за кучета в община Вършец започва още през 2012 година, когато Българската агенция по безопасност на храните дава предписание за изграждането му. Половин година по-късно Общинския съвет решава той да бъде изграден в регулацията на село Черкаски,  на имот частна общинска собственост или бившия стопански двор.

Още при вземането на решението за построяване учителят Дамян Аспарухов прави подписка срещу приюта. Три години по-късно е организирана нова подписка, този път от Найден Тодоров. През април тя е представена  на вниманието на кмета на Вършец Иван Лазаров.

„Всичко това се прави в интерес на хората, заяви днес Лазаров  и допълни, че основният мотив,  с които е избрано мястото е достъпност и изградена инфраструктура – ток, вода, асфалтова площадка.

„Почти цялото село е против, твърди от своя страна Николай Тодоров. Кметът строи без да ни пита. Тодоров е категоричен, че първо трябва да се вземе мнението на хората, а не да им се обяснява, че там има ток и вода, и разходите ще са по-малко.”

Предварителната прокурорска проверка е разпоредена на 18 май.  Срокът за извършването й е едномесечен, но от полицията могат да поискат удължаването й с още 30 дни.