Продължава раздаването на домашни контейнери за разделно събиране на опаковки
Продължава раздаването на домашни контейнери за разделно събиране на опаковки / netinfo

808 домашни контейнера за разделно събиране на опаковки ще получат Врачани при акцията на ЕКОПАК за безплатното им разпространение сред домакинствата. По 202 контейнера за всеки ден на кампанията в града ще дарят от ЕКОПАК. Инициативата е част от кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!"

Идеята за създаването на домашния контейнер възниква след провеждането на национално представително проучване, което показва, че основна причина да не разделят отпадъците е липсата на условия да го правят още в къщи. Затова е разработен прототип на контейнер, който да даде на хората реалната възможност и удобство да прилагат разделно събиране на опаковките у дома. Контейнерът е с три секции: за хартиени и картонени опаковки, за пластмасови и метални опаковки и трета - за стъклени бутилки и буркани. Той е компактен, за да не заема голямо пространство и е конструиран така, че да бъде удобен за ползване и изхвърляне на опаковките.

Днес от 17:00 часа шатрата на ЕКОПАК ще бъде на площад "Македония", а утре по същото време врачани могат да я открият на площад "Христо Ботев". Вчера и жителите на ж.к. "Дъбника" имаха възможност да си вземат домашни контейнери за разделно събиране на опаковки. Инициативата, която стартира в понеделник от площад "Христо Ботев" във Врадца ще продължи 4 дни. Тя се провежда със съдействието на общината.

Кампанията на ЕКОПАК „Бъди модерен! Събирай разделно!" стартира през 2008 г. в 97 общини и обхвана над 2.6 млн. жители. В рамките на кампанията беше проведено първото по рода си екологично роуд-шоу, инициативата „Да направим своя еко-град", конкурсът „Вкъщи събираме разделно" и образователната програма за Еко-часове на класа, разработена съвместно с Министерството на образованието и науката. През 2009 г. кампанията продължава с разработването и разпространението на домашни контейнери за разделно събиране на опаковки. През септември в училищата ще стартира втория етап от кампанията и ще бъде учреден най-големият клуб на приятелите на разделното събиране на опаковки „Бъди модерен! Събирай разделно!" Част от проекта се финансира благодарение на участието на ЕКОПАК с еко-кауза в риалити формата VIP Brother 3.