Вяра Начева
Вяра Начева / Дарик - Враца
„Представянето на балета "Лебедово езеро" във Видин е подарък, който искам да подаря на видинската публика“, това каза във Видин примабалерината на Щатсопер - Берлин, Вяра Начева. Тя е родена във Видин и е направила първите си стъпки в балета именно в крайдунавския град и ще играе "Лебедово езеро" на първия летен фестивал "Крепост на вековете - "Баба Вида" в родния си град на 11 и 12 август от 21.00 ч., на площад "Бдинци", на сцена пред Стамбол капия. Личната й история звучи като поучителна приказка, с която всяко българско дете би трябвало да се запознае още в ранно детство. „Много ми е приятно да бъда точно тук в моя роден град Видин, на няколко метра от река Дунав, там където за мен всичко започна преди много години...Това се случи на площад „Бдинци“ на третия етаж в читалище „Цвят“, където се намира първата и най-прекрасна балетна зала... До мен е моята учителка Катя Ангелова, която беше първият човек, повярвал в мен...“, споделя примабалерината Вяра Начева. Магията на думите, изричани от респектиращ с присъствието си професионалист завладява всички, които ставаме част от спомените й...

Любимата баба Верка, на която е кръстена и която изпълнявала безпрекословно всяко нейно желание, както и това да бъде заведена в балетната школа в читалището... Завръщането в родния град всяко лято и откраднатите моменти в старата балетна зала в читалище „Цвят“, там където е направила първите си стъпки, а през последните години и игрите в крайдунавския парк с малкия й син Илия-Габриел...той обожава да е тук, щастливо заключава майката! Балетната зала на детството, нахлуващите спомени - колко много деца е имало, вълшебният гардероб с балетните костюми и искрената детска надпревара кой да вземе на-желаната рокля - розовата, червената или снежинката...Примабалерината реди спомените си с носталгия, защото сега залата е пуста и видинската балетна школа не съществува...Трудният път до Германия през откритата лятна сцена във Варна, където печели преди много години специалната награда на журито за специализация във Висшето балетно училище за театър, музика и танц в Есен. Това е времето, когато Вяра е ученичка и от България се излиза само с виза...

Вяра Начева с нейната учителка
Дарик - Враца

Думите на първата й учителка Катя Ангелова също са топъл спомен, който завърта колелото на историята... Вяра е седемгодишна първокласничка, когато за първи път стъпва в залата на читалище „Цвят“, учителката вижда потенциал у детето и изчаквайки го да завърши трети клас предлага на родителите, Вяра да продължи да се занимава с балет и те правят трудния избор да напуснат града, за да продължи момичето в софиййското национално училище по балет... “Вяра успя благодарение на трудолюбието си - в нашите среди всички знаят, че 99% е труда е 1% таланта, природните качества...Тя е упорит, амбициозен, трудолюбив човек, без гръб е постигнала всичко в живота си...Вяра е съвършен артист, изпипва всичко до мозъка на костите си ...“, отбелязва първата й учителка Катя Ангелова.

Вяра Начева споделя, че  би подкрепила създаването на лятна академия за балет във Видин, по подобие на провеждащата се всяко лято в село Марян, община Елена. „Всяко едно малко момиченце обича да танцува, да бъде принцеса, красавица, всички да й ръкопляскат – това е една детска мечта и много жалко, че мечтата на много дечица е пречупена от това, че няма балетна школа в града... И пак нахлуват спомените от нейното детство – една от първите прояви на Вяра под егидата на асамблеята „Знаме на мира“, трябвало е на един пътуващ кораб от Видин до Калафат да се изтанцуват откъси от балетни спектакли. Вяра си спомня как първата й учителка е извадила от вълшебния шкаф червена рокля и я закичила с червена роза... „Това беше първия ми танц по вълните на Дунав...“ , споделя Вяра Начева. Припомня си онова притеснение от движещия се кораб и тръпката да не падне от поклащането и споменът още я вълнува. А сега е в родния Видин не просто, за да се наслаждава на реката и парка, а за да играе главната роля в „Лебедово езеро“! „Лебедово езеро“- най-трудният, най-красивият и най-гениалният балет, който съществува в балетната съкровищница!

Невероятно е това, че ще се изпълни именно във Видин, именно на открита сцена, нашият декор ще са небето, прекрасните звезди, Стамбол капия, дърветата...Това, че се случва във Видин е събитие за града и аз съм горда и щастлива, че ще изпълня главната роля на белия и черния лебед... Това ще е уникално културно събитие, което аз много се надявам да има своето продължение и в следващи издания на фестивала...“, споделя примаблерината на Щатсопер - Берлин Вяра Начева, изразявайки специалната си благодарност към екипа на Софийска опера и балет, на маестро Карталов и художествения ръководител на балета Сара-Нора Кръстева.

На Вяра много й се иска да вярва, че хората във Видин градят под небето своята сцена за едно от най-възвишените изкуства, защото това ще е радост не само за видинската публика, а ще е от национално значение за българската култура!