/ iStock/Getty Images
Надбягване с чували, занимателни игри и походи за деца и младежи ще се организират през август във Враца.

Това съобщи Никола Живков, експерт към Младежкия център - Враца. От тази седмица центърът планира поредица от летни занимания за деца и младежи, които ще прекарат последния ваканционен месец в града.

Всеки вторник, от 8 до 29 август, в парка зад паметника на Христо Ботев ще работи „Activity lab“. Ще има надбягване с чували и различни отборни игри. Лятната програма е свободна, няма нужда от предварително записване и всеки който реши, може да се включи.

Фирма иска да строи инсталация за производство на зелен водород край Враца

Подходящата възраст е от 6 до 12 години, но ако дойдат и по-големи - няма да бъдат върнати, тъй като имаме още 70 игри, подходящи за всяка възраст и интерес, обясни Живков.

От 3 август започват заниманията с детски настолни игри, които ще се провеждат в центъра всеки четвъртък до края на август. „И в тази активност ще се обърне внимание на двигателно-моторните умения на децата, на въображението им.

Ще има и изкуство, защото имаме игри и за рисуване. Колекцията ни е богата – над 30 игри за деца, като детски капан, игри с дракони, пиратски игри – всичко, което да забавлява децата", каза Живков.

"Петъците ще са посветени на шаха, участниците ще се обучават, ще се организират демонстрационни игри и всички ще могат да потънат в дълбините на тази прекрасна игра", обясни той.

"В програмата са предвидени и няколко еднодневни събития. На 11 август ще има поход до Голямата и малката дупка - скални карстови образувания, намиращи се в посока с. Згориград. Походът ще е лек, не натоварващ, върви се под сянка", обясни Живков.

„На място ще съчетаем полезното с приятното и ще поговорим за биологичното разнообразие на „Врачански Балкан“, за екологията и опазването на природата. Ще се влезе и в дупките, които са с дълбочина не повече от 150 метра, не са опасни“.

На 16 август се планира велопоход до местността „Плажа“, след прохода „Вратцата“. „Освен, че ще се разходим до там, ще направим и почистване на любимото на врачани място, така ще дадем пример и ще покажем че младите хора поддържат и пазят мястото, което е създадено по младежка инициатива“, обясни Живков.

На 12 август пък общината организира пикник „Врачански теферич". Младежкият център е подготвил настолни и състезателни игри, както и любимия на мнозина „Лов на съкровища“, каза още Живков. 
Мая Ценова, БТА