Предлагат представителна част от тракийската изложба в Лувъра да обиколи и някои български градове
Предлагат представителна част от тракийската изложба в Лувъра да обиколи и някои български градове / Дарик Враца
Предлагат представителна част от тракийската изложба в Лувъра да обиколи и някои български градове
78479
Предлагат представителна част от тракийската изложба в Лувъра да обиколи и някои български градове
  • Предлагат представителна част от тракийската изложба в Лувъра да обиколи и някои български градове

Врачанският археолог Георги Ганецовски предлага част от изложбата с тракийски съкровища, която ще представи България в Лувъра, в последствие да бъде експонирана за определен период във Враца и в други български градове. В предложението, което той днес връчи на народния представител Красимир Богданов се казва: „...Известно е, че в момента цялата колекция е експонирана в Националния исторически музей град София и предизвиква огромен интерес.

В нея са включени както ювелирни сервизи от Рогозенското съкровище, така и уникални артефакти от Врачанското съкровище. Считам, че този туристически интерес може да бъде пренасочен за период от 20 до 30 дни, както в нашия край, така и в други райони на страната, дали своя значим принос за популяризиране на културно-историческото наследство от Българските земи. Ако това събитие се реализира във Враца през месец септември, ще се открие сериозна възможност за популяризиране и стимулиране на културно-историческия туризъм в най-бедния Северозападен район на страната.

Ганецовски предлага и заглавие на изложбата - „Антична Тракия - археологически съкровища от българските музей", като в нея да бъде включена представителна извадка от Панагюрското съкровище, Летнишкото съкровище; съкровището от Голямата Косматка, съкровището от Дуванлий, включително откритите артефакти през 2012 година в Омуртагова могила и Боровското съкровище.

„Регионален исторически музей - Враца разполага с необходимия експозиционен и охранителен потенциал в зала „Рогозенско съкровище" за осъществяване на подобна идея", коментира още Ганецовски.

От своя страна Красимир Богданов обеща да представи идеята на министъра на културата.