/ ThinkStock/Getty Images
Предложение за повишение на заплатите на кметовете и кметските наместници ще гласуват на следващото си заседание общинските съветници във Враца.

Общественият дарителски фонд представи конкурса за набиране на проекти

Конкретните размери на индивидуалните основни месечни заплати са съобразени с изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация и приетите от Министерски съвет на Република България стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2019 година и съгласно предложеното увеличение на средствата, определени с чл. 51 от ЗДБРБ за 2019 год., в общинския бюджет.

Новите месечни възнаграждения се основават на анализ, изготвен и на база брой на населението във всяко кметство в общината, като е направено групиране на населените места в четири групи, уточняват от Община Враца.
Ако бъде гласувано предложението кметовете на селата Згориград, Лиляче, Баница и Девене, в които има над 901 жители, ще взимат най-високата заплата от 978 лв., като повишението тук е с 97 лв.

Общественият дарителски фонд финансира проектни предложения с до 12 000 лева

Кметовете на села от 501 до 900 жители, каквито са Мраморен, Чирен, Три кладенци, Косталево, Бели извор, Нефела, Паволче, Голямо Пещене и Тишевица ще взимат 958 лв. Повишението спрямо досегашната им заплата е с 87 лв. Кметовете на три села с жители от 371 до 500 бр. ще получават месечни възнаграждения от 947 лв - с 86 лв. повече от настоящите заплати. Това са селата Власатица Челопек и Върбица.

И на последната група населени места – с жители до 370 човека – Горно Пещене, Вировско, Оходен, Веслец и Лютаджик кметовете ще се разписват на 842 лв. Тяхното увеличение ще е с 77 лв. Заплатата на кметския наместник в Мало Пещене ще се повиши от 585 лв. на 644 лв.
 
Ако бъде прието предложението заплатите на кметовете ще се повишат със задна дата от 1 януари 2019 г.