/ РБ Христо Ботев Враца
Увеличение в броя на новите читатели през 2018 г. отчете Регионална библиотека „Христо Ботев”-Враца. „През периода културната институция има 87 186 посещения от реални читатели в залите на библиотеката и 188 393 виртуални от потребители, които са се възползвали от информационните ресурси чрез Интернет. Раздадени са 137 166 библиотечни документа и са регистрирани 4 800 нови читатели, което е със 188 повече от 2017 г.”, уточни директорът на РБ „Христо Ботев” Силвия Врачовска.

Презентация за отчета.
РБ Христо Ботев Враца

Библиотеката продължава да надгражда позициите си във виртуалното пространство и успешната комуникация с медии и общественост, като увеличи и разнообрази каналите си за разпространение на информация. За втора поредна година акцент в работата e организацията на тематични инициативи, под формата на предизвикателства, ателиета и творчески академии, насочени към различни целеви групи - #VlogOn

Министърът на отбраната отличи заслужили врачани

„Направи си сам: забавно лято във Враца”, „Кафене на знанието #Свободен ли си?”, работилница „Арт дизайн: Book слоган”, академия за творческо писане, разработване на образователна игра „Научи за Ботев”, интерактивна разходка в библиотеката чрез инициативата „Светулки”.

Целите на събитията, които се организират са обвързани с мисията на обществените библиотеки - да удовлетвори потребностите на отделните лица и групи от образование, информация и личностно развитие, в това число от развлечение и занимания през свободното време.

Основен приоритет е насърчаване на гражданското участие и подкрепа в мисията – четене за всички. В края на 2018 г. фондът на библиотеката наброява 263 323 библиотечни документа /БД/ на стойност 457 995,64 лв. от всички отрасли на знанието и на различни носители на информация.

Новопостъпилите през годината са 3 773 БД на стойност 36 437,52 лв. Броят им е с 448 повече в сравнение с 2017 г. Положителният резултат в комплектуване фондовете на библиотеката е постигнат, благодарение на реализирания проект на Министерство на културата „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност”. Финансирането за РБ „Христо Ботев” - Враца бе на стойност 8 200 лв.

„Екипът изпрати една от най-успешните си години. 2018-а бе белязана с високи отличия за съхраняване и популяризиране на нематериалното културно наследство, както и успешно реализирани програми за деца и тийнейджъри. Благодарение на креативността и упоритата работа, амбициозните цели, поставени през първите месеци се увенчаха с търсения успех.

Интересна изложба гостува във Враца

Реализирането на проекта „Карта на времето: Създаване на дигитален архив на регион Враца - ХХ век - история, култура, бит и традиции, забележителности” донесе на екипа на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца Наградата на кмета на Община Враца за 2018 г. в областта на културата, както и диплом за номинация за Националната награда „Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура в категория „Библиотеки и библиотечно дело” за 2018 г.

Екипът получи и наградата за най-добра работа с деца на Фондация „Америка за България“ #ВМУЗЕЯСМЕ. Това е и високата оценка за неспирната енергия и креативност, които влагаме при реализирането на летните програми. Смелите ни проекти обаче не спират до тук”, допълни Врачовска.

Годишното отчетно събрание уважиха председателят на комисията по култура Красимир Ангелов, общинските съветници Владислава Лакова и Георги Генов, Хари Георгиев - старши експерт „Културни събития” в Община Враца и представители на медии.