Подобряват координацията при бедствия в трансграничната зона Враца -Долж
Подобряват координацията при бедствия в трансграничната зона Враца -Долж / Областна администрация Враца

Дейностите по проект, касаещ координация на действията при бедствия и аварии в трансграничната зона между България и Румъния, бяха представени днес в Областна администрация Враца. Партньори по него са Окръжен Съвет Долж (Румъния), Областна администрация Враца и Инспекторат за извънредни ситуации Олтения, Окръг Долж, Румъния.

С реализацията му се цели подобряване на сътрудничеството между властите при възникване на бедствени ситуации, аварии и катастрофи в трансграничната зона, подобряване на капацитета за ранно оповестяване, развитие на съвместни дейности и обучение за ефективно управление на бедствия, аварии и катастрофи, и информиране на населението, доставка на оборудване за извънредни ситуации. За целта в Крайова ще бъде създаден и център за координация и управление.

По-голямата част от предвидените средства ще отидат за закупуване на специализирано оборудване за радиация, химическа и биологична защита, включващо прибори за химическо разузнаване, дозиметрични прибори, апарати за кислородно дишане, изолационен защитен костюм, куполна палатка за бързо извършване на обеззаразяване с машина за подаване и подгряване на вода и др. Инженерно оборудване, включващо мобилен кран 45 тона, ATV с ремарке, автовишка до 30метра, с ремарке и др. Противопожарно оборудване - пожарна кола с вода и пяна с модул за издърпване и оказване на първа помощ, пожарогасители и др.

Ще бъдат проведени и обучителни курсове за работа с техниката, която ще бъде на разположение на службите за „Пожарна безопасност и защита на населението".