Панахида за жертвите на катастрофи
Панахида за жертвите на катастрофи / Дарик Враца - арихв

18-те жертви на катастрофи в Монтана ще бъдат почетени с панихида в храма „Св. Св. Кирил и Методий” в областния град. Църковният ритуал ще бъде отслужен на 16-ти ноември в Деня за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост, всяка трета неделя на месец ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

Всеки месец десетки българи - мъже, жени и деца приключват своя жизнен път или биват осакатявани поради чужди или свои грешки на пътя. И докато нещастията, причинени от катастрофи се отчитат като статистика, семейства остават завинаги без своите близки, с ограбени съдби и болка до края на живота им.

От началото на 2014 г. на територията на област Монтана при тежки инциденти на пътя са загинали 3 жени и 15 мъже. Броят на пътните злополуки е 575. Панихидата в памет на загиналите при пътно-транспортни произшествия ще бъде отслужена в неделя, в 11 ч.