Д-р Кети Ценова (права) и д-р Георги Комитски, както и общинската съветничка Диляна Давидкова.
Д-р Кети Ценова (права) и д-р Георги Комитски, както и общинската съветничка Диляна Давидкова. / Дарик - Враца
"Това е нещо като нищо” – коментира д-р Георги Комитски, общински съветник и началник на едно от отделенията в болницата
Преди броени минути общинският съвет във Враца, на свое извънредно заседание, взе решение да бъдат отсрочени задълженията на врачанската болница за данък “сгради” и такса “битови отпадъци”. Задълженията са в общ размер на 500 000 лева. Предложението, по искане на ръководството на болницата, внесе кметът на града Калин Каменов и то бе подкрепено от 23 от присъстващите 24 общински съветници. Само един – Божидар Джунов – гласува “против”. Според него, първо трябва да се види кой каква вина има за това болницата да е в това състояние и ГЕРБ, и БСП, да понесат своята отговорност за хората, които са назначавали на директорския пост.

Кметът Калин Каменов и секретарят на Общината Нина Дакева.
Община Враца


Дебатите продължиха около половин час. Първи взе думата общинският съветник д-р Георги Комитски, който е и началник на отделението по ортопедия и травматология във врачанската болница. “Тази докладна аз ще я подкрепя, но тя е нещо като нищо – отлагане на някакъв дълг, което с нищо няма да помогне на болницата. Ако наистина искаме да помогнем на болницата бихме направили постъпка да се опростят тези задължения. Защото тези 500 000 лева са капка в морето от това, което се дължи. Мога да кажа, че всички началници на отделения вече са си подали оставките, включително и аз. Персоналът също започва да подава заявления за напускане. Днес трима души от нашето отделение вече са готови да напуснат и най-вероятно в понеделник ще си подадат заявленията. Вече дори не искат да идват на работа. Болницата започва да се разпада, вследствие на тези изказвания по медиите, че няма да се получи подкрепа от собственика на болницата – държавата и от общината” – заяви д-р Комитски.

Единственият в тази държава, който може да опрощава дългове, е президентът – припомни председателят на общинския съвет Румен Антов. Кметът Калин Каменов призна, че макар и това да е малка стъпка, но все пак е помощ. Той представи пред общинските съветници всички стъпки, които ръководството на Общината прави, за да се спаси здравното заведение. Идеята за отсрочването на дълга общинската съветничка Стефка Мерджанкова нарече “глътка въздух” за болницата. Изказаха се също Владислав Христов, Владислава Лакова, Борислав Банчев. Дадена бе и думата на заместник директора по медицинските дейности на болницата д-р Кети Ценова. “Искането ни за отсрочването на задълженията ни е свързана с голям инвестиционен проект, по който бенефициент е министерството на здравеопазването по ОП “Региони в растеж”. Проектът е за модернизиране на спешната помощ в града. По него е предвиден мащабен ремонт на Центъра за спешна медицинска помощ и на спешното отделение, като се започне от спешното отделение” – поясни искането на болницата д-р Ценова.