Протест Враца
Протест Враца / Дарик Враца
Ще има решение, болницата във Враца ще работи, обяви П. Аврамова. Отговорът на държавата се очаква в началото на следващата седмица
За пореден път протестиращи медици и граждани блокираха бул. "Втори юни“ във Враца, в знак на протест срещу случващото се в МБАЛ „Христо Ботев“ и опасността тя да бъде затворена. Болницата е с 13 млн.лева дълг, с блокирани сметки и персонал, който подава оставки. Хората не са доволни от изказаното мнение на министъра на здравеопазването, че в болницата ще останат да работят 4 отделения, а според лекарите идеята е направо не приложима. „Ако болен лежи в хирургия и е с кървене от храносмилателната система, кой ще му направи гастроскопия?! До сега това го правеха колегите от Гастроентерологията. Или има нужда от рентген, а такъв няма. Как ще го диагностицираме, ние не сме врачки! Или когато има спешно секция в АГО кой ще даде анестезията?! Това, което се предлага са абсолютно неадекватни решения!“.

Протест Враца
Дарик Враца


Гражданско неподчинение във Враца

На протеста бяха обл.управител Малина Николова и народният представител Петя Аврамова. „Разбирам хората, и аз се лекувам тук Аз също съм гневна, че някой си е позволил за две години и половина да натрупа този огромен дълг. Трябва да се потърси отговорност, но това ще го направят компетентните органи. А ние – изпълнителна власт и политици, заедно с ръководството на болницата трябва да намерим решение на проблема. Такова ще има и болницата във Враца ще работи“, категорична бе Петя Аврамова. Според нея трябва да се погасят всички задължения на болницата, защото ако се погасят само част, останалите кредитори, които не са удовлетворени ще запорират отново сметките на болницата. „Така, че се търси решение за цялостно покриване на задълженията“.

И лекари от „Н.И.Пирогов“ в подкрепа на врачанските си колеги

П. Аврамова апелира да не се правят опити от създалата се ситуация да се извличат политически или лични дивиденти. „Ние се присъединяваме към недоволството на хората, но да се използва случващото се за други цели е неморално“.

Целият екип на болницата във Враца подава оставка

Протестиращите са готови и на по-крути действия, като вече върви организация на 7 октомври да се затвори път Е-79 между Враца и Мездра. 

Протест Враца
Дарик Враца