Протестът във Враца
Протестът във Враца / Дарик Враца
Врачани преграждат улици, заради болницата си
Расте напрежението във Враца, заради състоянието на местната многопрофилна болница „Христо Ботев“. Днешният мирен протест, организиран в подкрепа на болницата, чрез социалните мрежи, прерастна в гражданско неподчинение при което беше затворен един от възловите булеварди в града. Участващите в протеста граждани и работещи в здравното заведение бяха водени от няколко млади мъже, в черни тениски и надпис „Национално движение „Хан Кубрат““. Те много бурно изразяваха недоволството си и категоричната си позиция по отношение на случващото се в болницата: „Искаме да знаем кой е отговорен и какво ще предприемат управляващите, Враца да продължи да има тази болница“.

Протест Враца
Дарик Враца


Медици в цялата страна готови на протест, заради напрежението във врачанската болница

Бурни ръкопляскания предизвика млада жена, която се появи с подръчно  изготвен плакат, подкрепящ персонала на здравното заведение. Виктория обяви, че е от Монтана, но точно лекарите във Враца са спасили няколко пъти и нейния живот, и този на нейните близки. „Избирам да се лекувам тук, аз съм от Монтана, там не ви подкрепят, но аз съм с вас“, обяви младата жена в емоционално изказване.

Протест Враца
Дарик Враца

На протеста пристигна кметът на Враца, който  съобщи, че в ранния следобед заедно с директора в оставка на болницата имат среща със зам.министъра на здравеопазването. „Смятам, че трябва да се търси персонална отговорност на всички, докарали болницата ни до това положение. Думата трябва да има прокуратурата“, категоричен бе Каменов. „Замитан ни очите с разни неща като кум-гейт, а  за източване-гейт нищо не се говори" , коментира още той.

Целият екип на болницата във Враца подава оставка

Кметът пое ангажимент веднага след срещата с министъра да бъдат уведомени гражданите на Враца за резултатите от нея. От своя страна протестиращите обявиха, че всеки ден, в 12 часа ще преграждат пътя, докато държавата не даде ясни гаранции , че болницата във Враца ще я има.  

Протест Враца
Дарик Враца


По думите на кмета утре във Враца ще се проведе извънредна сесия на ОбС, на която да се вземе решение за разслочване на данъците на здравното заведение за да му се даде възможност да оперира с някакви пари.