Болницата във Враца
Болницата във Враца / Dariknews.bg
Тежки порочни практики, за които ще бъде сигнализирана и прокуратурата, са установени в управлението на болницата във Враца, която е пред фалит.
 
Оказва се, че за скенер, чиято цена е от порядъка на 300 000 лева, болницата е похарчила над 900 000 лева. Това съобщи здравният министър проф. Николай Петров по време на изслушване пред парламентарната комисия по здравеопазване.
 
Враца на бунт за местната болница (СНИМКИ)

„За съжаление, при нашите проверки и анализи се установява първо, на една много малка територия са концентрирани три болници – областната многопрофилна болница, на входа частна многопрофилна болница и зад входа, още една, която е под наем в сграда на болницата във Враца, която е с договор за наем срещу ремонтни дейности, тоест областната болница не е получила като наем една стотинка за това, че я е отдала на частната болница. На всички ви е ясно, че когато има постъпващи пациенти, ще има филтриране и приемане на по-интересните на едно място и тези, които са тежки и неосигурени, на друго място. Това, което е отивало и като капиталови разходи - при цена на скенер 300 000 лева, има купен скенер за почти милион – над 900 000 лева”.
 
Проф. Петров допълни, че договорите в болницата са подписвани така, че да не защитават по никакъв начин интереса на лечебното заведение, заради което министерството ще сигнализира прокуратурата.

Лекарите от Враца – с апел за помощ

Здравният министър коментира, че една от причините за състоянието на лечебното заведение е свързана с цените на клиничните пътеки, които не са променяни от 2006 година. Проф. Петров увери, че от министерството ще направят всичко възможно, за да осигури необходимия медицински минимум в града.
 
В заключение министърът обяви, че ще се работи за създаването на държавен модел за кредитиране на лечебните заведения. Целта е те да могат да изплащат дълговете си посредством кредит, за който няма да им бъдат искани големи лихви. Друг вариант е авансово изплащане на субсидията за спешност, която обаче за съжаление не била толкова голяма.