Протест Враца
Протест Враца / Дарик Враца
Протест във Враца брани болницата
94810
Протест във Враца брани болницата
  • Протест във Враца брани болницата
Расте напрежението във Враца заради състоянието на местната многопрофилна болница „Христо Ботев“. За четвъртък  чрез социалните мрежи бе организиран мирен протест, който прерасна в гражданско неподчинение. Недоволни хора затвориха възлов булевард в града. Участващите в протеста граждани и работещи в здравното заведение бяха водени от няколко млади мъже, в черни тениски и надпис „Национално движение „Хан Кубрат““. Те много бурно изразяваха недоволството си и категоричната си позиция по отношение на случващото се в болницата: „Искаме да знаем кой е отговорен и какво ще предприемат управляващите, за да продължи да има Враца тази болница“.


Лекарите от Враца – с апел за помощ

Протестът във Враца
Дарик Враца

Бурни ръкопляскания предизвика млада жена, която се появи с подръчно изготвен плакат, подкрепящ персонала на здравното заведение. Виктория обяви, че е от Монтана, но лекарите във Враца са спасили няколко пъти и нейния живот, и този на нейните близки. „Избирам да се лекувам тук, аз съм от Монтана, там не ви подкрепят, но аз съм с вас“, обяви младата жена в емоционално изказване. 

Протест Враца
Дарик Враца

Лекари и медицински сестри от врачанската болница излязоха на протест

На протеста пристигна кметът на Враца Калин Каменов. „Смятам, че трябва да се търси персонална отговорност на всички, докарали болницата ни до това положение. Думата трябва да има прокуратурата“, категоричен бе Каменов. „Замитат ни очите с разни неща като "Кумгейт", а не решават важните като състоянието и проблемите на здравните заведения, тъй като Враца не е единичен случай“, коментира още той.

Протест Враца
Дарик Враца

Кметът и болничният директор в оставка имат среща с представители на здравното министерство и градоначалникът пое ангажимент хората да бъдат своевременно уведомени за резултатите от нея. От своя страна протестиращите обявиха, че всеки ден, в 12 часа ще преграждат пътя, докато държавата не даде ясни гаранции, че болницата във Враца ще продължи да съществува.