Обсъдиха стратегия за интегриране на ромите до 2020 г.
Обсъдиха стратегия за интегриране на ромите до 2020 г. / Областна администрация Видин

Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси във Видин обсъди Проект за Стратегия на областта за интегриране на ромите 2012 - 2020 година и обсъждане сформирането на Звено за мониторинг и оценка на Стратегията.

Заседанието бе ръководено от Елка Георгиева, заместник областен управител. В Стратегията е разгледано актуалното състояние на ромската общност в областта. Очертани са тенденциите и проблемите в отделните сфери.

На базата на разработения анализ, в Областната стратегия са заложени целите на политиката за интегриране на ромите в областта. Те са разпределени в шест основни приоритета, а именно - образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, върховенство на закона и недискриминация, култура и медии.

Всички приоритети са насочени към осигуряване на равни възможности и равен достъп на ромите и на българските граждани в уязвимо положение от други етнически групи до права, блага, стоки и услуги, участието им във всички обществени сфери и подобряване на качеството им на живот при спазване на принципите на равнопоставеност и недискриминация.

Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси взе решение и за състава на Звеното за мониторинг на Стратегията. То ще включва представители на областна администрация, представители на общините на територията на областта и териториалните звена на изпълнителната власт, както и неправителствени организации, работещи с ромския етнос.

Една от основните задачи на Звеното за мониториг ще бъде ежегодното отчитане на напредъка по изпълнението на дейностите, заложени в Стратегията.