Община Враца няма пари за издръжка, съкращава персонал
Община Враца няма пари за издръжка, съкращава персонал / снимка: Дарик - Враца - архив
Община Враца няма пари за издръжка, съкращава персонал
47266
Община Враца няма пари за издръжка, съкращава персонал
  • Община Враца няма пари за издръжка, съкращава персонал

Изключително тревожно е състоянието на общинските финанси към 15-ти ноември в частта "Местни дейности", сподели днес кметът на Враца инж. Николай Иванов. По бюджетната сметка на община Враца няма налични средства за издръжка на общинските дейности. Изхарчени са 865 000 лева целеви средства от такса "битови отпадъци". Изхарчени са в нарушение на закона за държавния бюджет за 2011г. 712 966 лв от трансферите за делегирани държавни дейности. Натрупани са 513 641 лв. неразплатени разходи, сочи проверката на местната хазна. Сумата възлиза на 2 091 607 лв, в които не са включени очакваните нови претенции на доставчици и строители по текущи проекти на общината.

В същото време за десетте месеца на текущата година общината е реализирала собствени приходи - данъчни и неданъчни, в размер на 10 459 634лв или 81.15% от годишния план. Заедно с получените субсидии от републиканския бюджет за местни дейности, приходите са 82.73%.

Ръководният екип на общината не е възстановил предоставени заеми по извънбюджетни сметки и е дал без разрешение на Общински съвет още заеми, като задължението е на обща стойност 759 900лв, констатира още проверката.

Към 31-ви октомври е допуснат и преразход в издръжката на дейност "Общинска администрация" от 144 661 лв над годишния план.

"При такова наследство сме изправени пред сериозно изпитание в края на годината при издръжката на местните дейности, коментира Николай Иванов. Като се има и предвид, че минаваме в зимен период. Вече прекратихме 20 граждански договора с общината, ще търсим оптимизация на разходите". Числеността на общинска администрация ще бъде намалена със сигурност, но предстоят още уточнения, допълни Иванов.

Предстои и одит на общината от периода 1 януари 2009г до текущото състояние през 2011г.

"Ще се справим, но не това очаквахме да заварим", завърши Николай Иванов.