Видин 3 март
Видин 3 март / Община Видин
По традиция честването на Националния празник на България 3 март започна пред паметника на румънските воини в село Иново, загинали за Освобождението на Видинския край. В памет на жертвите заупокойна молитва бе отслужена от архимандрит Антим – протосингел на Видинска Света митрополия. Приветствие по случай празника поднесе заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков. В него той отбеляза, че през мразовитите януарски дни преди 140 години тук се водят едни от най-жестоките и решаващи за освобождението на Видин сражения срещу турските поробители, в които загиват над 120 румънски войници и офицери, а ранените са повече от 320 души.

Видин 3 март
Община Видин

„Нека отново изпълним своя свещен дълг и сведем глава пред подвига на героите, които срещат смъртта си далеч от родния край, за да бъде отхвърлена вековната тирания на един цял народ, за да живеем днес в свободна България!“ – каза той.
       
Честването на 140-годишнината продължи в град Видин с празнично шествие от музей „Конака“ до централния площад „Бдинци“, където се проведе тържествена церемония. Слово произнесе кметът на Община Видин Огнян Ценков. „Свещената дата 3 март ни събира заедно днес, за да заявим своята почит към героите, дали живота си преди 140 години за свободата на Отечеството ни. Прекланяме се пред тяхната жертвоготовност, пред несломимия им дух и каузата, която ги води през трудните битки в Освободителната война. Те са български опълченци, руски, румънски и финландски воини.

Видин 3 март
Община Видин

Те са хората, които свалят оковите на петвековното османско владичество, за да имаме своята независимост и определяме своята национална идентичност“ – заяви той. И призова в този тържествен ден да бъдем единни в почитта си към славното минало и в отстояването на каузи, които обединяват усилията ни в градивна посока и ще донесат нови възможности за развитието на Видинския регион - така, както са постъпвали достойните ни предци. За да я има свободна България.  

Приветствие, с благословението на Видинския митрополит Даниил, поднесе и архимандрит Антим.
Сред официалните гости на празника бяха народните представители Владимир Тошев, Росен Живков и д-р Цветан Топчиев, областният управител на Видин Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков, представители на Община Калафат, Румъния, на държавни и културни институции,      на политически партии и др. Те положиха венци и цветя пред паметника на площад „Бдинци“.

Видин 3 март
Община Видин


Жителите и гостите на града имаха възможност да наблюдават историческа възстановка на Освобождението на Видин пред Стамбол капия. Тя се организира за седма поредна година от Общината и от Патриотичен клуб „Бдинци”, съвместно с подразделенията на Национален съюз „Единение“.

След възстановката венци и цветя бяха поднесени и пред паметника на опълченците от Видинския край.

Видин 3 март
Община Видин