Нова инсталация за отпадъци във Враца
Нова инсталация за отпадъци във Враца / netinfo

Единствената за Северозапада сепарираща инсталация за обработка на отпадъци беше открита днес. Фирма „Джордан 2001", със собственик Йордан Кръстителски, съвместно с „Екопак България" обработват отпадъци от 7 града в областите Враца и Монтана. С новата система във фирмата са отворени и 12 работни места. Над 1 млн. лева е инвестицията на „Екопак" в областта, каза Йордан Кръстителски и изрази надежда гражданите да продължат да събират разделно.

Кметът на Враца Тотю Младенов уточни, че в града от 3 до 5% е разделното събиране на отпадъци и направи паралел с Германия, където годишно процентът е 80. Капацитетът на сепариращата инсталация е от 5 до 15 тона на смяна, а на пресата за балиране 8 тона на час или около 60 тона на ден. Със стартирането на дейността на инсталацията и пресата на балиране,  може да се поеме обслужването и на други общини и дори области в Северозападна България.

Инж. Тотю Младенов и техническия директор на "Екопак" Тихомир Лазаров се договориха да си съдействат за изграждане на стройна структура за разделно събиране на отпадъци на територията на Враца.