Напролет ще стартира рекултивирацията на старото сметище на гр. Мездра
Напролет ще стартира рекултивирацията на старото сметище на гр. Мездра / Мирослав Гетов

В началото на април ще стартират строителните дейности по проекта „Рекултивация на старо сметище Мездра - с. Брусен”, финансиран чрез Публична инвестиционна програма ”Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Сметището, в което са извозвани твърдите битови отпадъци на гр. Мездра от 1975 до 2003 г., се намира в землището на с. Брусен, на левия бряг на река Искър и е с площ 31 дка. В момента то не отговаря на санитарно-хигиенните изисквания и замърсява подземните води.

Предвижда се почистване на терена, прибутване и предепониране на отпадъците, направа на ограждаща дига и на строителен експлоатационен път, изграждане на дренажна система за инфилтрирали води, преоткосиране на съществуващите отпадъци, направа на берми за оформяне на отпадъчното тяло на депото, техническа и биологична рекултивации, изграждане на система за повърхностно отводняване и на система за контрол и мониторинг.

Напролет ще стартира рекултивирацията на старото сметище на гр. Мездра
netinfo

Рекултивацията цели да осигури минимизиране на строителните разходи, намаляване площта, на която се извършва техническата рекултивация, опазване на атмосферния въздух и на повърхностните води от замърсяване, защита от проникването на повърхностни води в отпадъчното тяло на депото и т. н.

Съгласно споразумението, подписано между Министерство на околната среда и водите и Община Мездра, МОСВ проведе обществените поръчки за избор на изпълнители, административното и финансовото управление на проекта, а Община Мездра осигурява за своя сметка авторския надзор, както и (съвместно с МОСВ) техническото управление на проекта. МОСВ сключи договори за строителството на обекта със столичното „Обединение Еко Емстрой” ДЗЗД и за строителен надзор с Обединение „Еко Инвест“ - Пловдив, докато Община Мездра сключи договор за авторски надзор с „Мегалит” ЕООД - София.

 

Бюджетът на проекта е 1 716 000 лв., а срокът за неговото изпълнение - 44 месеца.

Напролет ще стартира рекултивирацията на старото сметище на гр. Мездра
netinfo