Намаляват издръжката на общинска администрация с 18 %
Намаляват издръжката на общинска администрация с 18 % / Община Враца

С 25 гласа "за", 9 "въздържал се" и 3 "против", бюджет 2012 на община Враца бе приет от общинските съветници. Заложеният бюджет е 39 702 815 лв.

Кметът Николай Иванов поздрави общинските  съветници за активното участие и критиките, които нарече "резонни".

"Разбира се, ресурсът е ограничен и не е възможно всичко да бъде отразено в него, но обща грижа е от тук нататък да се търсят възможности за повишаване на средствата, коментира още той.

Основната цел на бюджета е запазване на обема на публичните услуги, предоставяни от общината, и постигнатите критерии за качество в условия на световна криза. През годината са заложени приходи от имуществени данъци в размер на 3 млн. 570 хил.лв., неданъчни приходи - 7 854 хил.лв.,взаимоотношения с централния бюджет - 25 млн. 506 хил.лв. и преходен остатък - 3 млн. 175 хил. лв.

Разходи - общи държавни служби - 3 млн. 627 хил. , образование - 20 млн. 164 хил, здравеопазване - 2 млн.549 хил., жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда - 5 млн. 099 хил., почивно дело, култура и религиозни дейности - общо 2 млн. 345 хил.

Съгласно документа за благоустрояване и ремонти са предвидени 770 хил. лв.

Според общинския съветник Малина Николова в бюджета е заложено "драстично намаление" на издръжката за детските градини. "Според коментирате направени в комисията по образование, това ще бъде компенсирано с издръжката предоставена от държавата за 5и 6 годишните деца, но въпреки това парите ще са крайно недостатъчни". 

Според нея няма заложени достатъчно средства за ремонти в детските градини, с обяснението, че в издръжката на градините имало достатъчно пари за ремонти. "Това не е така и вие ще го видите на следващите заседания, когато ще ни се наложи да гласуваме промените по бюджета", коментира Николова и добави "Детските градини изправени в условията на недоимък и не знам как ще продължат да съществуват". В същото време като добра стъпка тя определи повишената издръжката за детските ясли.

Проблем за посещаемостта в селските училища ще създаде плануваното намаление на парите за обяд - до 2 лв. на ден. "Много от родителите няма да могат да плащат допълнително пари и това ще наруши целодневната организация на обучение в средищните училища", категорична е Николова.

Не са достатъчно парите определени и за социално погребение - 154 лв.

"Критиките изглеждат сериозни, но долавям известен популизъм, заяви в заключение инж. Иванов. "Да, Средствата на са достатъчни, има и позиции по които ще се наложат ограничения - едно от тях е общинска администрация, където издръжката е намалена с 18 % . Отчитайки всички забележки продължавам да смятам че това е единствения възможен и реален бюджет, който може да бъде предложен в момента и той със сигурност запазва нивото на всички публични услуги до сега".