Награди за посетители на врачанския щанд на туристическото изложение във Велико Търново
Награди за посетители на врачанския щанд на туристическото изложение във Велико Търново / Дарик Враца

За девета година Община Враца ще участва със свой щанд в Международното туристическо изложение „Културен туризъм", което ще се проведе от 14 до 17 април във Велико Търново. Автор на щанда е дизайнерът Ивайло Рацов.

Акцент в програмата на Община Враца е 30-годишнината от откриването на втората част от Рогозенското съкровище. Посетителите на щанда ще видят изпълнение на артистични реконструкции на древните ритуали „Заветът на царя" и „Хляб от Бога", представени от театрална група „ТЕМП" към Младежки дом - Враца с режисьор Георги Врабчев.

Община Враца ще провокира посетителите на щанда също да вземат участие в подготвената програма. Това ще стане чрез томбола, която ще се провежда всеки ден. Гостите ще трябва да отговарят на 30 въпроса, свързани с Рогозенското съкровище, лимеца, похода „Козлодуй - Околчица", както и с живота и творчеството на Христо Ботев. За всеки верен отговор осигурена награда, а най-голямата ще бъде двудневна почивка за двама в хотел „Хемус", посещение на Регионален исторически музей - Враца и Развлекателен парк „Леденика".

На щанда във Велико Търново Община Враца ще популяризира региона и чрез мултимедийни филми, клипове и презентации. Ще бъдат излъчени филмите „Българският Стоунхендж", „Мечтата на алманаха. Злато от хартия", „Северна приказка в западен стил", „Враца - врата към древността" - „Туристически регион - Враца-Мездра-Роман", „Леденика, отвори се!", презентации за къщата-музей „Баба Илийца" в с. Челопек, както и кадри от проведени фестивали в града.

Дегустация на вино „Врачанска теменуга" също ще се предлага на щанда на Общината. По време на третия ден от борсата ще бъдат представени традиционни гозби и напитки от с. Челопек. Ястията ще бъдат приготвени от самодейците Миглена Младенова и Йовка Йотова от местното народно читалище „Огнище 1930". Специалитетите ще бъдат представени от врачански момичета, облечени в национални носии.

На щанда ще се предоставя информация за възможностите за културен туризъм, за Регионалния исторически музей, както и за фестивалите и за предстоящите културни събития в Община Враца.