/ iStock
Благотворително събитие под надслов „Бяла лястовица на надеждата за Христо“ организират танцьорите, певците и спортистите от Мездра на Лазаровден в подкрепа на 35-годишния Христо Пенчев, който се нуждае от лечение в чужбина, съобщиха от общинския пресцентър.

Христо е диагностициран с една от редките форми на злокачествен тумор – синовиален сарком. Претърпял е една тежка операция и трябва да продължи лечението си в чужбина, но необходимите за това средства са непосилни за него и семейството му. Затова негови приятели и съграждани започват благотворителната инициатива на Лазаровден.

На 16 април от 10:00 часа момичета от „Гласът на Ансамбъл Мездра“ ще лазаруват според древната традиция, като ще обиколят жилищните квартали в Мездра. Всеки може да ги посрещне и подкрепи каузата чрез дарение в специални кутии в помощ на Христо. 

В 15:30 часа от площад „България“ ще тръгне шествие на надеждата с участието на представители на спортни и танцови клубове от Мездра. Към шествието ще се присъединят от читалище „Просвета 1925“, общинския футболен клуб „Локомотив“, хандбалния клуб и др. От 16:00 часа на паркинга пред Археологическия комплекс „Калето“ започва празник на надеждата, съчетаващ в себе си демонстрации и работилници.

В подкрепа на Христо Пенчев е разкрита и банкова сметка, която е публикувана на страницата на Община Мездра.

Дарения ще се събират и в специални кутии, поставени в Центъра за услуги и информация на гражданите при община Мездра, църквата „Св. Георги Победоносец“, Завода за производство на автомобилни компоненти „СЕ Борднетце - България“ (SEBN-BG) - локация Мездра, магазини и на други места в града.
БТА