/ Община Видин
След вчерашното посещение в Област Монтана, днес министър Вълчев бе във Видин. Там той се срещна с кмета на общината Огнян Ценков. Министърът бе придружен от народния представител Владимир Тошев, областния управител на Видин Албена Георгиева и началника на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.
       
Огнян Ценков изказа удовлетворението си, че министър Вълчев е негов гост в празничния ден, когато училищата изпращат своите зрелостници. По време на разговорите той изтъкна неоценимата помощ от страна на правителството за подобряване на образователната инфраструктура в Община Видин и за превръщането на учебните заведения в по-добро място за обучение и за работа на учителските колективи.

Ценков отбеляза, че през 2017 г. Общината е получила 225 000 лв. по Националната програма за оптимизация на училищната мрежа и 350 000 лв. за учебно оборудване на Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“; правителството е отпуснало целева субсидия в размер на 1 милион лв. за строително-монтажни работи на сградата на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“; по Оперативна програма „Региони в растеж“ са осигурени около 17 милиона лв. за подобряване и модернизиране на образователната инфраструктура на две училища - СУ „Цар Симеон Велики“ и ППМГ „Екзарх Антим I“ и др.

Министър Красимир Вълчев: Принципно съм „за” колеж в Монтана

Кметът заяви, че най-големият успех и осъществяването на дългогодишната мечта на видинчани е откриването на висше учебно заведение. През 2017 г. в град Видин отваря врати филиалът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и това е резултат от съвместната работа на местната, държавната власт, на академичното ръководство, бизнеса и гражданското общество.
       
По време на срещата Огнян Ценков сподели с министъра необходимостта от осигуряване на средства за изграждане на физкултурни салони в две видински училища – гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ и ОУ „Иван Вазов“. Красимир Вълчев изрази готовност да обединят усилия за тази цел и пое ангажимент да съдейства.