/ Петя Димитрова
Професионален колеж в Монтана може и да има, но няма да е скоро, се разбра от отговора на министъра на образованието Красимир Вълчев при посещението му в града. Принципно Вълчев е „за” създаването на колеж, но още не е получил предложение от Регионалното управление на образованието в Монтана. 

Той поясни, че в системата на образованието в страната има два вида колежи - едните дават средно професионалното образование четвърта степен на обучение, другите висше професионално образование, които дават по-висока степен на квалификация.

„В последните десетилетия професионалното образование загуби репутация и това е голямото предизвикателство пред министерството - заяви Вълчев. Една от причините за това е, че родители и децата си мислят, че само с него няма да имат достатъчно трудови и житейски възможности още повече при масовизирането на висшето образование".

Затова от министерството планират информационни кампании за ползата от професионалното образование. Защото пазарът на труд дава сигналите и информацията и в редица градове позициите в производството, за които се изисква средно техническо образование, са по-високо платени, отколкото тези, за които се изисква висше образование.

Предложението за разкриване на професионален колеж в Монтана не е направено още, защото представителите на бизнеса искали повече специалисти със средно техническо образование, заяви областният управител Росен Белчев.

От края на миналата година областната управа започна проучване с цел стартиране на процедура за разкриване на колеж.

В процеса обаче се оказало, че не точно това иска бизнесът. Подобни усилия бяха направени още преди две години, когато един предходен министър на образованието - проф. Тодор Танев, също посети Монтана и заяви, че градът ще е сред пилотните в страната, в които ще бъдат открити интегрални професионални колежи. Инициативата тогава беше на народния представител Борислав Великов. 

Така че тенденцията всяка една власт да открива топлата вода отново се потвърди.