Министър Кунева отличи началника на просветния инспекторат във Враца
Министър Кунева отличи началника на просветния инспекторат във Враца / Община Ловеч

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева отличи началника на Регионалния инспекторат по образованието във Враца Галина Евденова с грамота и икона на свети Климент Охридски. Това стана по време на работна среща в Ловеч на началниците на инспекторатите от цялата страна, която се провежда от 18 до 20 април. Форумът разисква проблемите на сигурността на учениците, закона за предучилищното и училищното образование, независимото външно оценяване, държавните зрелостни изпити. Наградата за Евденова е за похвалната й дейност да спаси повече деца от отпадане от училище.

Акцент върху личността на учителя за прилагането на новия закон за образованието сложи днес министърът на образованието Меглена Кунева. „Гледам на закона като на шанс, но е необходимо и добро изчисление на рисковете. Законът дава отговори на много въпроси. За мен ключът за успешното българско училище е учителят.

Ученикът е важен като краен продукт на всички усилия, но за да отключим закона, трябва да се съсредоточим върху учителя", заяви министър Кунева.

Тя обърна внимание и на това, колко е крехко днес училището, как лесно се поддава на насилието и на тежкото неуважение към детето. Не можем да си затваряме очите пред този факт, проблемът за сигурността излиза на преден план, подчерта министърът на образованието и науката.
Вицепремиерът не пропусна и да се ръкува лично с всеки един началник на инспекторат. В работната среща в Ловеч от първия ден участва и зам.-министър Диян Стаматов.

От кмета на Ловеч Корнелия Маринова министър Кунева получи в дар картина на ловешкия художник Тихомир Витков. Министър Кунева и кметът Маринова, които се познават от години, разговаряха и за проблемите на образованието.