МИЕТ трябва да каже какво да се предприеме срещу фирмите, добивали материали край мина Мир
МИЕТ трябва да каже какво да се предприеме срещу фирмите, добивали материали край мина Мир / Дарик Враца - архив

Община Враца очаква становището на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с фирмата, заварена да добива материали край мина "Мир". На 15 март след въпрос на общинския съветник Владимир Ценов за добив на материали в местност край мината и последваща публикация в Дарик за засечени камион и багер в същата местност, комисия назначена от кмета на общината направи проверка.  

Констатирано бе, че в района има тежкотоварна техника и се добиват и извозват материали. Комисията даде на фирмата-собственик на обекта „Екоседиментс" ООД - София и на дружеството, което добива материалите „Екоинмат" АД - София срок до 22 март да представят документи, даващи им правото за добив. В същия ден - на 15 март - с входящо писмо № 2600-634 в Община Враца са внесени договор за покупко-продажба на инертни материали между „Екоседиментс" и „Екоинмат", в който е посочен обема на скалната маса от изкопни руднични изработки от рудник „Мир" и протокол от изпитване на скална маса от рудник „Плакалница" при с. Згориград.

След представянето на документите общинска администрация е изпратила писмо до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, с приложени копия от всички документи по случая, за становище по въпроса дали Община Враца да образува административно-наказателно производство за нарушение във връзка с чл. 93 от Закона за подземните богатства.

Според този член на закона, който извършва добив на подземни богатства без надлежно предоставена концесия или с концесия, чието действие е спряно, се наказва с глоба или имуществена санкция при първо нарушение от 50 000 до 100 000 лева. До този момент в Община Враца не е постъпило становище от МИЕТ.

Припомням, че фирма „Екоинмат" доставя инертни материали за Водния цикъл на Враца.