Местният парламент във Враца отложи оптимизацията на детските завеения
Местният парламент във Враца отложи оптимизацията на детските завеения / снимка: DarikNews.bg

Общинският съвет във Враца не прие ЦДГ « Вълшебница» да се влее в ОДЗ «Славейче». Мотивите, с които заместни кметът д-р Михаил Шарков предложи това решение са, че двете детски заведения са в непосредствена близост, обслужват един и същи район и децата посещават едни и същи начални училища.

От години едното заведение се предпочита от родителите  и е с висок списъчен състав и посещаемост, а другото с ниска посещаемост и недостатъчен списъчен състав.

Идеята на Общината е това вливане да бъде пилотен проект, с който да се провери един от начините за оптимизация на детските заведения при предстоящото им преминаване на делегирани бюджети. В тези условия малкият брой деца в групите прави невъзможно обезпечаването на работните заплати на работещите в ЦДГ „Вълшебница".

Според градоначалството обединяването на двете заведения ще доведе още до намаляване на административния персонал, гъвкавост при работа с кадрите и оптимално структуриране на групите по брой деца и възрасти.

Решението обаче не бе прието от общинските съветници и при проведеното прегласуване, с мотивите, че реформите и оптимизацията ще се правят, когато преминаването на детските заведения към делегирани бюджети стане факт.