Месец за борба със зависимостите
Месец за борба със зависимостите / Дарик - Враца

На 1 ноември във Враца започват поредица от инициативи, събрани в месец за борба със зависимостите. Организатори са Общинският съвет по наркотични вещества, Младежкият дом и РЗИ – Враца. Инициативата бе обявена днес от зам.-кмета Красимир Богданов. Доброволци от БМЧК в 10 ч. на 1 ноември ще започнат информационна кампания „Антидрога”. В централната част на града младежите ще раздават материали за вредните последици от различните зависимости.

В същия ден ще бъде обявено началото на конкурса „Антидрога”, в който млади автори ще могат да учасват с есе, плакат, мултимедийна презентация или видеоклип. Според регламента, участниците трябва да са на възраст 7 – 12 клас. Творбите могат да са индивидуални или групови, но само по една във всеки от разделите. Крайният срок за подаването им в Младежкия дом е 7 ноември. Авторитетно жури с председател Красимир Данов – директор на СОУ „Отец Паисий” - ще оценява авторския подход и оригиналните идеи. Церемонията по награждаването ще е на 18 ноември в 17.30 ч. в Младежкия дом.

През целия месец са предвидени тематични беседи с консултантите от Младежкия информационно-консултантски център. На 7, 14, 21 и 28 ноември между 17 и 19 ч. ще работи открита телефонна линия по проблемите на зависимостите – номерът е 092/62-70-35. Предвидени са също прожекции на тематични видеофилми. На 20 ноември в Превантивно-информационния център ще се състоят дискусии на теми „Специфика на работата с деца и юноши с вредна употреба и вазисимости към психо активни вещества” и „Превантивни кампании – планиране, реализация и ефективност”.

В тях ще вземат участие експерти от Националния център по наркомании – София. И тази година пушачите и непушачите ще могат да си направят измерване на издишания въглероден оксид. Измерванията ще се правят от 11 до 13 ч. на 21 ноември пред Сувенирната палата. На 29 ноември от 18 ч. в Младежкия дом ще отвори врати изнесен кабинет за анонимно и безплатно измерване на ХИВ/СПИН. Месецът за борба със зависимостите ще завърши с концерт на група „Р.I.F.”, посветен на Световния ден за борба със СПИН. Началото е в 18.30 ч. на 29 ноември, вход – свободен.

 

По официални данни, регистрираните случаи на зависимости във Враца са 48. Повечето хора със зависимости са мъже на възраст между 18 и 35 години.