Коментираха създаването на доброволни формирования по места
Коментираха създаването на доброволни формирования по места / Областна администрация Враца

Семинар във връзка с изпълнението на Стратегията за развитие на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации в България за периода 2012-2020 г. се проведе в Областна администрация Враца. Участваха кметовете на общини в област Враца и представителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", срещата бе ръководена от зам.обл.управител Мирослав Комитски.

По думите му от огромно значение е наличието на доброволни формирования на територията на всяка община, които да подпомагат силите на Единната спасителна система при възникване на големи бедствия и аварии. „По този начин вие разполагате с един сигурен ресурс от добре подготвени, организирани и обучени хора, които се ръководят от желанието да помагат и активно да участват при овладяването на бедствия. Съвместната дейност между държавните органи, местната власт и гражданите е устойчив модел за бърза реакция в извънредни ситуации и доказано оказва положително влияние върху населението" - заяви Мирослав Комитски и допълни, че обществото на доброволците става все по-активно, разрастващо се и с все по-големи очаквания към органите, имащи отношение към създаването и организирането на дейността им.

Реализирането на Стратегията в подкрепа на гражданското общество и на местната власт цели да развие съвременното доброволно движение, като част от Единната спасителна система в Република България и заедно с това да намали уязвимостта на населението, и да осигури адекватна защита при бедствия.
Идеята за доброволчеството е преди всичко възможност за населението да участва в опазването на собствените си домове и имущество, архитектурните и природни богатства в населените места от пожари, бедствия и други извънредни ситуации, поясни още Мирослав Комитски.

По време на работната среща, участниците бяха запознати с основните етапи при създаване и регистриране на доброволните формирования и изискванията на нормативната и поднормативната уредба и включените в нея актове. Разяснени бяха също така финансовите и материални придобивки за доброволците.