Иван Генов и Николай Иванов
Иван Генов и Николай Иванов / Люба Филипова
Народните представители от “БСП за България” Николай Иванов и Иван Генов, в приемния си ден, направиха срещи с жители на Враца и с кметовете на Мездра и на селата Моравица и Брусен. Кметът на село Моравица Коно Жилковски запозна депутатите с проблемите на населеното място. Той поиска съдействие за подобряване на уличната и ВиК мрежа. При разговора стана ясно, че Община Мездра изготвя проект за цялостна реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа, както и за преасфалтиране на 70 процента от улиците в селото. Той е част от по-голям проект на Общината, който ще бъде внесен за одобрение и финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

От години селото има нужда от изграждането на стадион, където местният отбор "Околчица" да провежда тренировките си и да играе официалните си срещи. За него ще се търси финансиране. Традициите на футбола в Моравица са от десетилетия, аматьорският отбор се състезава в "А" ОФГ – Враца.
На срещата бяха поставени и въпроси за изграждане на видеонаблюдение в ОУ „Васил Кънчов“ и за ремонт на една от фасадите на сградата му. “Ръководството на учебното заведение заслужава адмирации, за това, че е съумяло да запази училището, въпреки малкия брой ученици” – коментира Николай Иванов. Благодарение на подкрепата на Общината и на доброволния труд на хора от селото, материалната база е в добро състояние.
Недостатъчното финансиране на читалищата е един от проблемите, който постави кметът на Брусен Георги Николов. “Самодейците от нашето читалище имат активна дейност, но средствата не стигат дори за заплатата на секретар библиотекаря” – каза Николов. Той поиска съдействие от народните представители Николай Иванов и Иван Генов за изграждане на детска площадка в селото. Кметът на Брусен подчерта, че само през миналата година там са се родили 11 деца.

В Мездра кметът Генади Събков постави няколко проблема. Необходимо е изграждане на допълнителен водоем, който да стабилизира водоснабдяването на града. Трябват и средства за ремонта на пътя за Роман. Общината има и амбициозната цел да изгради покрит пазар.

“Тези срещи са важни, за да знаем какви са проблемите и да преценим къде с какво можем да сме полезни” – коментираха народните представители Николай Иванов и Иван Генов.