Първи на протест в края на миналата година излязоха лекарите и медицинските сестри от врачанската болница. Днес има граждански протест. - архив
Първи на протест в края на миналата година излязоха лекарите и медицинските сестри от врачанската болница. Днес има граждански протест. - архив / Дарик Враца
Продължава да работи кардиологичното отделение в МБАЛ “Христо Ботев” във Враца. Това съобщиха преди минути за “Дарик” от здравното заведение. Началникът на отделението д-р Петя Йорданова и д-р Данаил Попов, които подадоха оставки преди дни, ще продължат да работят в отделението още един месец.  Вчера в София се е провела среща между заместник министър Жени Начева, директора на болницата Орлин Цветков и управителя на СБАЛ „Медика Кор” – Русе д-р Панайтов.

В разговора са търсени варианти във врачанската болница да продължи да работи звеното за инвазивна кардиология. Разговорите ще продължат през следващата седмица между д-р Панайотов, управителите на РЗИ, РЗОК и Орлин Цветков. Условие, за да продължи да работи инвазивната кардиология, е нейният екип да започне да получава регулярно парите за извършена медицинска дейност по клинични пътеки. Към момента възнагражденията там на лекарите и медицинския персонал закъсняват с четири месеца, а когато има запори на сметките на болница се запорират и техните пари.

Дали ще се намери решение на тези проблеми ще стане ясно след срещите през следващата седмица.

В момента на бул. “2 юни” в района на болницата се провежда граждански протест. Събралите се двадесетина души искат оставката на Орлин Цветков. Хората се притесняват за това, че градът ще остане без нормално здравеопазване. Утре в 12 ч. ще има нов граждански протест.