Калин Каменов
Калин Каменов / Община Враца
„Несериозно e от страна на БСП да се твърди, че община Враца е била в бедствено положение при последните обилни снеговалежи”. Това заяви кметът на Община Враца Калин Каменов на съвместната пресконференция с народните представители  от ПП ГЕРБ инж. Петя Аврамова, Красен Кръстев и областния управител Малина Николова.

„Фактите, които бяха изнесени с декларация преди няколко дни от БСП – Враца, че сме били пред бедствено положение и снегопочистването е пълен провал са политически лъжи. Те най-добре знаят какво е бедствие, защото са управлявали и са го създавали. Нека преди да говорят да се поинтересуват какво са гласували в Общинския съвет и да четат докладните, които в голямата си част не подкрепят”, каза Калин Каменов.

Той опроверга твърденията от страна на левицата, че община Враца е закупила техника за 1.5 млн. лева. „Община Враца не е закупила такава техника и е несериозно да се твърди подобно нещо. Нека преди да дават пресконференция, от БСП да се поинтересуват какво са гласували. Миналата година в ОбС е взето решение да се закупят снегопочистващи машини на стойност 390 000 лева, а не за 1.5 млн. лева”, допълни Каменов.
Той подчерта, че твърденията от страна на левицата могат да бъдат атакувани и съдебно и призова да бъдат по-сериозни, когато коментират ситуации, които въвеждат гражданите в заблуда.

„При двадесет и четири часов снеговалеж, при който на места снегът достигна 85 см, няма град, който може да бъде перфектно почистен. Във Враца нямаше непроходими улици. Аз имах забележки и съм ги казал на ръководството на БКС. Имаше труднопроходими улици, но не непроходими”, категоричен бе Калин Каменов.

Кметът на Враца подчерта, че дори при най-обилните снеговалежи не е имало бедстващи хора, проблеми с градския транспорт, населени места без електрозахранване или проблеми с доставката на храна.
„Само преди година при много по-малък като интензитет снеговалеж автобусите и тролейбусите трудно се движеха. Да се твърди, че сега е имало бедствено положение е най-малкото несериозно. През цялото време съм следил процеса на снегопочистването, но не видях никой от представителите на БСП да следи снегорините. Почистването на улиците продължава и в момента”, допълни Калин Каменов.

Община Враца разполага с ограничен ресурс от снегопочистваща техника, а за да се осигури необходимата техника са необходими финансови средства.
„Вариантът с увеличаване на данъците няма да се възприеме, затова е логично да търсим съкращения и спестяване на разходи. Затова миналата година се направи преструктурирането на БКС от търговско дружество в общинско предприятие, а със спестените средства се закупи част от необходимата техника”, каза още кметът на Враца. 

В заключение той призова да не се отравят несъстоятелни и лъжливи обвинения от страна на БСП, а да предложат как и откъде могат да се спестят средства, за да се закупи още техника.
 
 
 
ГЕРБ - Враца