Явор Хайтов
Явор Хайтов / netinfo
Заместник-председателят на „Народен съюз“ Явор Хайтов спази традицията и заряза лозите на Трифон Зарезан по стар стил край Враца. Ритуалът, който членовете на съюза спазват от 18 години, беше продължен и днес.
 
На лозов масив край Враца, собственост на управителя на фирма „Арт Инженеринг“ Юлиян Кирилов, се събраха десетки приятели. Вокална група „Искрица“ от Мездра с художествен ръководител Костадинка Иванова, зарадваха гостите с изпълнения на народни песни.
 
После Хайтов взе лозарската ножица и заряза, като пожела берекет и много вино в бъчвите на стопаните. „Колкото капки паднат сега, толкова пълни бъчви да напълни тази лоза“, пожела бившият депутат от Враца, който поля главините с вино. Той пожела годината да е успешна за всички земеделски производители във Врачанско.
 
Традиционния ритуал по зарязване уважиха кметовете на врачанските села Баница – Любен Нинов, Веслец – Генади Христов и наместникът на жк „Дъбника“ във Враца Сашо Вълков, както и кметът на Синьо бърдо Петя Милева. Сред празнуващите бяха и общинските съветници от „Народен съюз“ във Враца Диляна Давидкова и Мария Петрова, както и Георги Василев от Роман, членът на управителния съвет на „Народен съюз“ Пламен Ганецовски и областният лидер на партията Георги Димитров.