Янко Янколов
Янко Янколов / Дарик - Враца
Янко Янколов Видин
94677
Янко Янколов Видин
  • Янко Янколов Видин
„Полицейската институция е правоохранителна и правоприлагаща – затова винаги е била и ще бъде във фокуса на общественото внимание, а изискванията към нея – основателно високи“, това казва директорът на Областната дирекция на МВР във Видин комисар Янко Янколов. Звучи делово и прагматично, като човек, който е надскочил ежедневната суета и отмята задачите си в строго установен ред, особено когато става дума за битова престъпност - тема много чувствителна за всеки видинчанин. „В периода от 1 януари до 18 септември т.г. нивото на криминалната престъпност в област Видин бележи спад със 7,43 %.

От общо регистрираните 810 криминални престъпления, около 41 % са престъпленията против собствеността. Общият брой кражби от началото на тази година е 272, разкрити от тях до момента са 129. Постигнали сме 47.43 % на разкриваемост. Това обаче не ни успокоява, напротив! Продължаваме да работим целенасочено – в оперативен и превантивен план, ориентирани сме към повишаване усещането за сигурност у хората и повишаване на доверието към полицията“, коментира директорът на видинската полиция. Той призова гражданите да сигнализират за извършени кражби и посегателства и да бъдат активни, и изрази очакване хората да оценят нелекия труд на полицаите.

А дали има диалог с местната власт: „Диалог има - категоричен е Янколов. Доволен съм от това, че при нашите разговори кметовете определят взаимодействието им с полицията, като много добро, налице е постоянна комуникация. Ясно е, че проблемните въпроси на местната сигурност могат да бъдат решавани бързо и ефективно само в диалог. При всички срещи представителите на местната власт поставят сходни въпроси и искания – най-често този за повече полицейско присъствие в населените места. Ние правим всичко необходимо, съобразно кадровия ресурс, с който разпалагаме, да отговорим на очакванията - графици за засилени дежурства, изменено работно време за полицейските служители, съвместни наряди с граничари, включване на служители от жандармерията, специализирани и тематични полицейски операции...“. Затова могат да се похвалят и с успех в разкриваемостта на икономически престъпления.

От началото на годината, в област Видин, полицейските служители са иззели почти двойно повече нелегална акцизна стока в сравнение с миналата година – или това са над 340 кг. нарязан тютюн, над 250 000 къса цигари и над 1 тон етилов алкохол – течност с мирис на ракия. Иззетите количества алкохол, по оперативни данни, са били предназначени за черния пазар, без документи за произход и платен акциз и не на последно място - с неясно качество. Продължават активните проверки в търговски обекти, пазари и тържища, провеждат се  специализирани операции с цел пресичане на незаконното разпространение и съхранение на нередовна акцизна стока.

Относно много щекотливата тема особено в началото на учебната година - сигурността на децата - въпрос, който вълнува родители, учители и цялото  общество, комисар Янколов казва: „Осигурили сме ежедневно полицейско присъствие в районите на учебните заведения. Провеждаме регулярни специализирани полицейски операции, целящи пресичане на уличното наркоразпространение. Полицейски служители обхождат районите на училищата и в тъмната част на денонощието. Осъществяваме наблюдение на лица със съмнително поведение. Ако трябва да обобщя – предприели сме комплекс от оперативни и превантивни действия, за да има сигурност за децата и спокойствие за техните родители и учители“. Янколов изрази увереността си, че стартиралият механизъм за съвместна работа на институции за връщане на отпадналите от училище ученици, ще проработи, защото това е в интерес на цялото общество.

„Стане ли дума за безопасността на децата и тогава всички заговарят за обстановката по безопасност на движението и пътнотранспортния травматизъм. Към днешна дата можем да говорим за подобряване на обстановката по безопасност на движение в област Видин, ако изхождаме от статистиката. От януари до август включително в региона са станали 313 катастрофи, от тях тежки са били 50, с три жертви и 53 ранени. За същия период на 2016 г. броят на катастрофите в областта е бил 350, от тях 53 тежки, с десет жертви и 56 ранени.

Над 12 500 са нарушенията на Закона за движение по пътищата, констатирани от пътните полицаи при проверки и специализирани операции по пътните артерии в област Видин. “Пътна полиция” при ОДМВР - Видин полага максимални усилия с наличния кадрови ресурс да оказва необходимото съдействие за недопускане на тежки пътни инциденти“, уточни комисар Янколов и призова всички шофьори да бъдат внимателни, дисциплинирани и толерантни  на пътя.
Коментирайки с директора на видинската полиция в колко трудно и противоречиво време живеем, той изразява убедеността си, че въпреки това професията на полицая е сред професиите с голяма обществена значимост и полицаите трябва да се ползват с престиж. „Факт е, че почти всяко малко дете мечтае, когато порасне да стане полицай. Дано в по-зряла възраст тази професия продължава да бъде привлекателна за тях, дано сбъднат детските си мечти. Защото полицейската професия изисква отдаденост и себераздаване. Тя се превръща в съдба, призвание и начин на живот“, категоричен е комисар Янколов.