И Монтана празнува днес
И Монтана празнува днес / Дарик Враца - архив

Монтана днес празнува празника на града Свети дух. Празникът е подвижен и тази година съвпада с празника на Враца 1 юни.

Програмата за днешния ден започва с Божествена Света литургия от 8,30 ч. в храм "Св. Св. Кирил и Методий". В 10,00 ч. ще бъде открита Алеята на изкуствата и занаятите на пл. "Жеравица". В същия час ще тръгне и шествие от храм "Св. Св. Кирил и Методий" до площад "Жеравица", където от 10,15 ч. ще е Тържественият водосвет, последван от концерт на танцовите състави от Египет, Испания, Словакия, Словения, Сърбия, Финландия, участващи в Международния фолклорен фестивал - Монтана 2015.

В 11,30 ч. започва Тържествена сесия на Общински съвет - Монтана в Общинския младежки дом.

От 16,00 ч. и 17 часа ще бъдат открити две изложби - на ОШИ "Добри Христов" към НЧ "Разум 1883" в зала "Фоайе", НЧ "Разум 1883" и на рисунки на деца от 50 страни, победители в конкурсите, организирани от галерия "Ликовни свет" - Целе, Словения в зала „Кутловица"

От 19,00 ч. ще е фолклорния концерт на танцувална работилница "Етнос" към Пето СОУ "Христо Ботев", танцов ансамбъл "Младост" към Общински младежки дом, танцов ансамбъл "Пъстрина" и духов оркестър „Дико Илиев" към НЧ "Разум 1883", танцов ансамбъл "Северняци" към ОДК "Ние, врабчетата".а от 21,00 ч. на пл."Жеравица" започва концерт на Деси Добрева.

Празникът на Монтана ще завърши със заря от 22 часа.