Хорото на един живот - 80 години от рождението на хореографа Цветан Тодоров
Хорото на един живот - 80 години от рождението на хореографа Цветан Тодоров / Снимки: Дарик - Враца
Хорото на един живот - 80 годишнина на хореографа Цветан Тодоров
47358
Хорото на един живот - 80 годишнина на хореографа Цветан Тодоров
  • Хорото на един живот - 80 годишнина на хореографа Цветан Тодоров

80-годишнината на хореографа Цветан Тодоров ще бъде отбелязана тържествено в петък във Враца. "Идеята за тържественото честване дойде от наши приятели от Държавен архив, библиотеката и отдел "Култура" в общината, което ние, семейството приехме с удоволствие, сподели пред "Дарик" Пепи Гушанска - дъщеря на хореографа и настоящ директор на Центъра за работа с деца в града /бившия Пионерски дом/. Това е една чест за нас, тъй като и баща ми, и човека-творец Цветан Тодоров не е забравен".

Хорото на един живот - 80 години от рождението на хореографа Цветан Тодоров
netinfo

 

Пепи Гушанска на сцената на ЦРД

"Основният ни замисъл бе да покажем позитивната страна, тъй като човекът Цветан Тодорв беше много позитивен и оптимистично настроен, разказва Гушанска. Той вярваше в младите хора. Това искаме да е основното, което да води този концерт-спектакъл. Аз, макар и косвено, тъй като не съм хореограф, а ръководител на институцията, заедно с моите колеги, искаме да продължим хорото", категорична е тя.

Когато преди 10 години Пепи Гушанска поема ръководството на Центъра за работа с деца, баща й е много щастлив, но я предупреждава:

"Ти тръгваш по много труден път. И ако в очите на всяко дете, не виждаш очите на твоето дете, ти просто не си за там!", спомня си със сълзи в очите дъщерята.

Тържественото честване ще започне в 18.30ч. в петък, в Градската концертна зала с 15-минутен филм от произведения на Цветан Тодоров.

В спектакъла освен изпълненията на танцовите състави "Радост" и "Хемус",  зрителите ще могат да видят и фрагмент от "Гергьовско хоро" в изпълнение на ветерани-бивши възпитаници на съставите. С два танца "Оряховски юнак" и "Игривата циганка" ще се представи и танцовия състав при  читалището в Оряхово, където Цветан Тодоров е работил.

Цветан Тодоров е роден на 3 август 1931 г. в с. Фурен, Врачанско. Целият му живот е посветен на запазване на българския фолклор и традиции. Умира през 2007-ма година.

Създава десетки танцови състави и подготвя над 50 специалисти по хореография. Сред тях е детският танцов състав "Радост" към Окръжния пионерски дом във Враца, който ръководи от 1967 до 1992 г. Двадесет и пет години работи със състава на профсъюзния дом "Йордан Лютибродски", а в последните години и с танцовия състав на община Враца. Наследници на тези формации са Детски танцов състав "Радост" и представителния танцов състав "Хемус". В момента в тях  работят хореографите Геновева и Валери Спасови, Надя Петкова и Христо Пеевски, корепетитор - Александър Петров.

 

Хорото на един живот - 80 години от рождението на хореографа Цветан Тодоров
netinfo

 

Танцов състав "Радост"

Негови ученици танцуват в Ансамблите "Пирин" и "Филип Кутев" и много други формации в България и чужбина. Създател на 28 танца, свързани с българската история и традиция. Пет от тях са взели награда за най-добро произведение в България през периода от 1970 до 1991 год.

Детски танцов състав "Радост" за високите си художествени постижения е лауреат на III, IV, V и VI Републикански фестивали и носител на златни медали от тях.
Той е един от първите в страната получил званието" Представителен танцов състав". Носител е на орден „ Кирил и Методий" - II степен.

Танцов състав "Хемус" е лауреат на IV, V и VI Републикански фестивал на любителското художествено творчество. В репертоара му са включени танци от всички фолклорни области на България.

Десетки поколения деца са преминали през фолклорните състави. В момента в групите се обучават повече от 160 деца и младежи.