Хирург-изобретател дари момиче, тежко пострадало при катастрофа
Хирург-изобретател дари момиче, тежко пострадало при катастрофа / МБАЛ - Монтана

Д-р Станислав Несторов, хирург-ортопед с над 30-годишен стаж, оперира днес 18-годишната Елина Георгиева, която пострада тежко при катастрофа. На 18 февруари в полунощ пиян шофьор с „Ауди" помете Елина и приятеля й Милен, който я изпращал до вкъщи. Мощният автомобил излетял от пътя и счупил таза и крака на момичето, момчето е с фрактура на глезена и скъсани коленни връзки.

Днес лекарят постави на счупена дясна подбедрица на момичето външен фиксатор монолатерален - система Несторов, изобретен от самия него. Той дари устройството, на стойност 2400 лева, което не се поема за пациентите от здравната каса.
Днес договорът за дарение бе подписан от изпълнителния директор на МБАЛ-Монтана д-р Тони Тодоров и д-р Несторов, преди началото на демонстрационата операция.
Устройството се вкарва през кожата, без разрези, като се поставя с цел да фиксира счупени части от костта. Преди дни е направена и операция на таза на момичето, който също е счупен при тежкия инцидент.

Хирург-изобретател дари момиче, тежко пострадало при катастрофа
netinfo

Дареният фиксатор е за многократна употреба и след като Елина се възстанови ще остане в болницата, за да помага и на други пациенти на ортопедията. Има гаранция от 5 години и може да се прилага при спешни травми.

Д-р Станислав Несторов е работил в Университетска болница. Той е изобретател и производител на медицински устройства. Със своя колектив от Дружество „Студио д-р Несторов" разработва различни ортопедични фиксатори и консумативи. В България са патентовани 12 от тях, а седем - и от световната патентна организация. Има европейски сертификат за производството на ортопедичните изделия, които се изнасят и в съседни балкански и европейски държави, а от скоро и на такива огромни пазари като Китай и Бразилия.

Хирург-изобретател дари момиче, тежко пострадало при катастрофа
netinfo