Глоба за технически ръководител, допуснал работа в неукрепен изкоп
Глоба за технически ръководител, допуснал работа в неукрепен изкоп / Sofia Photo Agency - архив
Глоба за технически ръководител, допуснал работа в неукрепен изкоп
81425
Глоба за технически ръководител, допуснал работа в неукрепен изкоп
  • Глоба за технически ръководител, допуснал работа в неукрепен изкоп

Продължават проверките на Инспекцията по труда в сектора строителство, заяви директорът на ИТ Враца Румен Младенов. Проверяват се най-вече фирми, работещи по водните цикли в съответните населени места. За миналия месец са направени 18 проверки. Проверява се най-вече работата на височина и в изкопи, тъй като тук са и основните нарушения, обясни Младенов.

Констатацията на инспекторите е че работниците на места не ползват личните си предпазни средства, въпреки, че фирмите са осигурили такива. По отношение на работата в изкопи е установено, че не се ползват специалните стълби за слизане. Тук вината е и на техническите ръководители. Младенов коментира и станал през август инцидент при строителството на пречиствателна станция, при който земя се е срутила и бутнала намиращия се в изкопа работник. В този случай вината е на техническия ръководител, който е допуснал работа без укрепване на изкопа. Като за първо нарушение глобата му ще е минимум 1 500 лв.

При някои от проверките е констатирано и забавяне на заплащането на работниците. Тези случаи ще ги следим, каза още Румен Младенов.