Георги Дамяново, Чипровци и Вършец са без вода след пороя
Георги Дамяново, Чипровци и Вършец са без вода след пороя / Петя Димитрова
Л. Ангелова
74631
Л. Ангелова
д-р Антов
Георги Иванов
  • Л. Ангелова
  • д-р Антов
  • Георги Иванов

Най-голямото количество дъжд е паднал в село Говежда - община Георги Дамяново -151 литра на квадратен метър. Там е измерен и най-високия воден стоеж 2,10 метра. Реката никога не е била на това ниво, уточни Леночка Ангелова началник на станцията по метрология и хидрология в Монтана. Само за последното денонощие нивото на реката се покачило с 32 сантиметра. Прогнозите са до 19 часа утре дъждът да спре.

Информацията бе подадена на заседание на кризисния щаб, сформиран със заповед на областния управител Нина Петкова. Осигурена е питейна вода и хранителни стоки на откъснатите села в община Георги Дамяново. Там положението е най-тежко. Хората нямат ток и вода. Има паднали електрически стълбове. Прекъснат е основен водопровод и е наводнена помпената станция.

Няма вода и във Вършец. Прекъснат е основен водопровод, които идва от връх Тодорини кукли към града.

Няма вода и в Чипровци. Във планинските села на област Монтана водата е мътна и може да се използва само за миене.

От понеделник след отводняването екип на здравната инспекция ще започне обеззаразяване на наводнените в Берковица къщи, съобщи д-р Даниел Караилиева. Дезинфекция ще извършват и ветеринарно-медицински екипи, съобщи директорът на регионалната служба в Монтана д-р Людмил Антов. Той уточни, че няма проблем с умрели животни във фермите в Чипровци, Георги Дамяново. Още вчера собствениците на голяма ферма за овце до Говежда са ги извели в планината. Вероятно са останали птици, които са се издавили. Две овце също са се удавили при наводнението на една от къщите в селото.

В Берковица в най-пострадалата къща са издавени 17 птици.

Не е необходимо увеличаване на изпусканите количества вода от язовир "Огоста", съобщиха от Напоителни системи. В момента в язовира има 346 милиона кубика вода. 15 милиона кубика са влезли за 24 часа. Само от 7 до 9 часа са придошли още 2 милиона кубика. Изпускат се 30 кубика в секунда и не е необходимо повече. Техническите съоръжения са в много добро състояние, съобщи инж. Георги Иванов от Напоителни системи. Максималният обем на язовира е 400 милиона кубика.