Дядо Дометиан отбеляза Въведение Богородично в малко селце
Дядо Дометиан отбеляза Въведение Богородично в малко селце / Петя Димитрова
Дядо Дометиан отбеляза Въведение Богородично в малко селце
58929
Дядо Дометиан отбеляза Въведение Богородично в малко селце
  • Дядо Дометиан отбеляза Въведение Богородично в малко селце

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан избра малката черква в село Славотин, Община Монтана, а не катедралния храм във Видин, за да отслужи Светата литургия по повод големия християнски празник Въведение Богородично.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. Днешният ден, в който миряните отбелязват деня на християнското семейство, съвпадна и с ритуала, при който дядо Дометиан посвети местния свещеник отец Славейко в званието протойереи. На същия ден преди 10 години отецът е поел задълженията си като свещеник на църквата „Свети Йоан Кръстител" в Славотин.

Празникът Въведение Богородично отбелязва денят, когато Дева Мария навършила три години и родителите й изпълнили обещанието си дадено преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.

 

„Защото е казано, че семейството трябва да прилича на църква Христова," с тези думи Видинският владика дядо Дометиан се обърна към събралите се миряни в малкия храм. Преди 10 дни първият архиерей в епархията навърши 80 години. Той не отбеляза празника си, заради траура по повод смъртта на Негово светейшество Българския патриарх Максим. В знак на благодарност и почит отец Славейко подари днес на дядо Дометиан икона на Пресветата майка Богородица. На своето последно заседание Светият синод взе решение да награди Видинския митрополит Дометиан с ордена „Свети Цар Борис" за заслугите му към Българската православна църква. Той е първият митрополит който получава този орден.