Доц. П. Маринова: Общината трябва да направи повече за двете си висши учебни заведения
Доц. П. Маринова: Общината трябва да направи повече за двете си висши учебни заведения / Sofia Photo Agency - архив
Доц. Маринова: Общината трябва да направи повече за двете си висши учебни заведения
55265
Доц. Маринова: Общината трябва да направи повече за двете си висши учебни заведения
  • Доц. Маринова: Общината трябва да направи повече за двете си висши учебни заведения

Филиалът на Медицинския университет във Враца няма да бъде местен в нова сграда, каза за Дарик директорът доц. д-р Пенка Маринова. "Имахме желание това да стане, смятахме, че сградата на училище "Петър Берон" е подходяща за целта, мисля, че имахме и подкрепата на общината, но в крайна сметка се оказа, че училището е заето, коментира д-р Маринова.

"Не зная коя институция подаде тази информация към министъра, но той отреди, че не можем да се преместим... Базата, в която сега се намираме в Ученическото градче изобщо не отговаря на някакви съвременни изисквания за база на студенти, корпусът на общежитието зимата не може да се отоплява както трябва, то е отдалечено то града, студентите няма къде да се хранят, обясни още директорът на филиала.

Според доц. Маринова общинското ръководство е в дълг към студентите. Тя изказа надежда, че до няколко години Общината ще намери начин да прибере студентите си в града и че във Враца висшето образование ще бъде оценено.

"Във всички училища се направиха ремонти, във всички училища се намериха възможности, а за двете висши учебни заведения останали в града на практика не е направено нещо особено. Така както е във всеки друг град, където се отпускат средства, ремонтират се корпуси, прави се всичко възможно, за да го има това образование. Университетът няма възможност да прави по-сериозен ремонт на общинска собственост, правим само текущи ремонти и поддръжка и това е видно като се посети учебното заведение".

В момента във филиала тече кандидатстудентска кампания. Ще бъдат приети общо 70 студенти в специалностите "Медицински сестри" и "Акушерки". Те ще бъдат обучавани в бакалавърска програма, като желаещите ще могат да продължат и магистърска степен в университета-майка. "Нямаме не реализирани кадри след дипломирането. Дори за страната се отчита търсене на тези кадри и ще има увеличен прием", каза още д-р Маринова. Дипломите на филиала се признават и в чужбина.