Днес Монтана празнува - Деня на Свети дух
Днес Монтана празнува - Деня на Свети дух / Петя Димитрова

През февруари 1992 година Общинския съвет в днешна Монтана/ тогава Михайловград/ приема съборът на града да бъде денят на Свети дух. Предложението е направено от съветника Любомир Мечков и е с подкрепата на Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

Денят на Свети Дух е честван като събор на селището вероятно от ХVІІІ век, твърдят историци. В този период са изградени повечето от оброчищата в района. На баира до Калето на Монтана е има подържан оброк на Свети Дух. Това твърди Стоян Марков в антропогеографските си проучвания от 1944 година. Сега този оброк не съществува.
В понеделник след Петдесетница от Възкресение Христово хората от Кутловица, след това Фердинанд, празнували събора си. Така и понеделник е установен като пазарен ден за града и до днес.

Днес Монтана празнува - Деня на Свети дух
netinfo

По традиция Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан отслужи божествената света литургия в храма Свети, свети Кирил и Методий. С литийно шествие църковния клир, представителите на местната и държавна власт и гости от близо и далеч се отправиха към площад „Жеравица" за тържествен водосвет. След него започна концерта на танцовите състави от Египет, Испания, Словакия, Словения, Сърбия и Финландия. От 11,30 часа бе заседанието на Общинския съвет на което бе връчен почетния знак на Община Монтана на двама души. За големи заслуги с отличието бяха наградени кметът Златко Живков и директорът на драматичния театър Любомир Бояджиев.

Съпътстващи изяви на празника са международна изложба на рисунки на деца от 50 страни, победители в конкурсите на галерия Ликовни свет - Целе Словения. Те са подредени в галерия „Кутловица" в Монтана, а пред нея има открито ателие на децата от школите по рисуване в града.
Петдневна е програмата за празника на Монтана. Тя започна от петък с мюзикъл „Чудеса чудесни с приказки и песни" на вокално-танцова формация „Врабчетата" - София.

Днес Монтана празнува - Деня на Свети дух
netinfo

В събота бе открита Алея на изкуствата и занаятите и фестивал „Бабина душица" на който се приготвят ястия по традиционни северняшки рецепти
На античната крепост бяха организирана артистичната демонстрация "Хляб от бога", която пресъздава добив на брашно от лимец с праисторически технологии. И печена на хляб върху каменна плоча на жарава. В подножието на югоизточната порта на крепостта бе представена друга постановка "Царят-жрец, Дионис и виното". На нея посетителите можеха да дегустират вино от копия на тракийски фиали. Двата спектакъла са на театрално студио "Темп" и Регионален исторически музей - Враца.