Анастас Попдимитров
Анастас Попдимитров / netinfo
Нито едно финансово нарушение не е констатирал приключилият одит в Драматично-кукленият театър във Враца. Това съобщи днес директорът му Анастас Попдимитров, че е записано в предварителния доклад на одитора на Община Враца Стоян Милчев. В този документ обаче се казва, че ръководството на театъра е извършило нарушение отдавайки под наем помещения, които са неговата собственост. Ако тези заключения не бъдат премахнати от окончателния одитен доклад, ще заведа дело в съда, за да може там да се установят нещата – заяви Попдимитров.

Директорът на театъра каза също, че имат документи за собственост за въпросните помещения като част от театралните сгради, а отдаването под наем е съобразно заповед на кмета, решения на общинския съвет и акт на областния управител, и в това няма нищо незаконно. Собственост на театъра са сградите, в които е голямата зала и камерната сцена, и прилежащите към тях фоайета и бившето кафене “Кутийката”. Попдимитров припомни, че всички приходи, които получава театъра, включително от наеми, от закупени билети и от Община Враца, се превеждат по банков път в тяхна сметка в Министерството на културата. “Ние нищо не получаваме на каса, театърът не работи с “живи пари” – бе категоричен той. А когато трябва да се правят каквито и да било разходи се пишат заявки до Министерството на културата, за да се отпуснат средства от сметката на театъра.

“За 10 години са направени поне 10 ревизии и одити на театъра и при тях не е установено нито едно финансово нарушение” – заяви Анастас Попдимитров. Той припомни, че сред тях е и ревизия от Министерството на финансите за периода от 1995 до 2005 г. През 2016 г. са направени две ревизии от Министерството на културата. Без забележки е бил и последният одит, извършен от Община Враца, през 2014 г. от същия одитор. “Какво се е променило от тогава?” – попита риторично директорът на театъра. И подчерта, че той уважава и адмирира правото на Общината да одитира средствата, които влага в театъра. Попдимитров каза също, че на всеки три месеца театърът предоставя в Общината пълен отчет за изразходваните средства, който включва първичните банкови документи.

Повод за изнесената от директора на театъра информация са неверни твърдения, изнесени от одитора в една от местните медии.